Alman analist Mathieu von Rohr, İsviçre'deki minare yasağının arkasındaki nedenin İslam korkusu olduğunu yazdı.
Der Spiegel'de İsviçre'deki minare yasağının perde arkasını anlatan Rohr, şunları yazdı:
Mathieu von Rohr
İsviçreliler minare inşasının yasaklanması lehine oy kullandılar. Fakat bu karar, ülkedeki müslümanların yol açtığı problemelere bir tepki değildir; sadece İslam'a karşı derin bir korkuyu ifşa etmektedir.
İsviçre'de sadece dört minare var. Bunlardan biri, nüfusu 5.000 olan Wangen bei Olten köyünde bulunuyor ve minarenin inşası sadece birkaç ay önce tamamlanmıştı. Bir sanayi bölgesinin orta yerinde küçük bir kule durumunda olabilir ama inşası yine de ulusal tartışma yaratmaya yetti. İsviçre anayasasına "minare inşası yasaktır" ifadesini koydurmak isteyen sağ kanat dinci bir grup eliyle en nihayet referandum yapılmasına yol açtı.
İsviçreliler Pazar günü yasak lehine oy kullandılar. Sonuçlar hayli şaşırtıcı, seçim öncesi anket sonuçlarıyla ve hükümetin ve başlıca siyasi partilerin "hayır" lehine kampanya yürütmüş oldukları gerçeğiyle çelişiyor.
Seçmenlerin yüzde 57.7'si yasağı destekledi. Gerekli çoğunluk sağlanarak İsviçre'nin 26 Kanton'undan 22'si yasak lehine oy kullandı. Fransızca konuşan Neuchâtel ve Vaud dâhil iki Kanton, Cenevre ve Basel Şehri teklifi reddetti.
Siyasi yelpazenin aşırı sağındaki politikacıların ortaya atığı bir teklif için sarsıcı bir başarıdır bu.
Sembolik Oylama
Bu inisiyatif uzun bir süre sadece ufak sağcı bir grubun desteğinde gibi göründü. İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) popülist sağcı lideri Christoph Blocher bile kendisini bu inisiyatiften alenen uzak tuttu her ne kadar partisi nihayet neredeyse oybirliğiyle yasak lehine desteğini ifade ettiyse de.
Fakat kampanyayı düzenleyenler, minare üzerindeki ihtilafı, İslam'ın nüfuzu üzerinde sembolik referanduma tahvil ettiler. Minareler hakkında çok fazla konuşmadılar. Bunun yerine, Şeriat kanunlarından, burkalardan, İslam dünyasında kadın üzerindeki baskılardan bahsettikler. Sonunda solcu feminist Julia Onken dahi bu inisiyatifi destekledi.
Kampanyaları için kullandıkları poster, İsviçre bayrağı üzerinde yanyana duran rokete benzer bir dizi kara minareleri gösteriyordu. Bayrağın önünde kara bir burkanın içinden kızgın kızgın bakan bir kadın vardı. İslam'ın ele geçirdiği bir İsviçre görüntüsüydü bu. SVP'nin içindeki sağcılara mensup Ulrich Schüler, minareler yabancı bir dinin "kudret sembolüdür" diye savundu. Yasak, onların yayılışına karşı açık bir beyânı temsil eder dedi.
Tartışma, İsviçre'nin gerçekliğinden büyük ölçüde koparıldı. Nüfusun yüzde 22'si yabancı olmasına rağmen ülke, kabaca 400.000'lik müslüman nüfusuyla nispeten çok az problemler yaşadı. Pek çoğu liberal zihniyetli Bosnalılar, Kosava Arnavutları ve Türkler'den oluşuyor ve bunların sayısı 160'ı bulan câmileri neredeyse görünmez halde. Burkalar İsviçre caddelerinde nâdiren görülüyor ve Şeriat Hukuku'nun getirilmesi için ciddi hiçbir çağrı da yapılmış değil.
Dolayısıyla bu karar İsviçre'nin gerçek problemlerini değil İslam'a karşı genel bir rahatsızlık hissini yansıtıyor. Toplumun değerleri tehlikede olabilir şeklinde derin bir korkunun etrafında dolanan bir mesele bu.
Bununla birlikte, Libya diktatörü Muammer Kaddafi'nin bu ihtilafta küçük bir rol oynamış olabileceği akla yatkındır. Kaddafi, oğullarından birinin Cenevre'de tutuklanmasına misilleme olarak iki isviçre vatandaşını ülkesinde rehin tutuyor. Fakat en önemli şey, İsviçre'de nihâi sözü kimin söylediğini açığa çıkarmaktır.
İnsan hakları ihlali
Oylama, şüphe yok ki İsviçre'nin yurtdışındaki imajını değiştirecektir. Ülke kendisini insan haklarının tarafsız muhafızı olarak sunmaktan hoşlanıyor. Kızıl Haç'ın kurulduğu ve Cenevre Sözleşmesinin imzalandığı bir ülke burası. Fakat güya "model demokrasi" şimdi dini yaşama özgürlüğü gibi bir insan hakkını ihlal ediyor ve bir gruba sırf dinleri temelinde ayrımcılık uyguluyor.
Yasağın çok ciddi sonuçları olacaktır. İsviçre'deki göçmen kaynaklı problemleri yok etmeyecek, uluslararası ilişkilerinde İsviçre'nin başına büyük problemler açacaktır. Arap dünyası dâhil dünya ekonomisiyle yakın bağları olan İsviçre bankaları ve İsviçre ekonomisi acı çekecektir. Turizm sanayii de zarar görebilir.
Yasak ister İran'da ABD'yi diplomatik temsil olsun isterse Ermenistan ve Türkiye arasındaki çatışmada aracılık olsun İsviçre'nin bir aracı olarak müslüman ülkeler nazarındaki itibarına da zarar verecektir. Ve son olarak, İsviçreliler ve bu ülkede yaşayan müslümanlar arasındaki ilişkilere büyük bir zarar verecek, inisiyatifin güya onarmayı amaçladığı toplumun geri kalanından tecridi teşvik edecektir.
Olumsuz yayınlar
İsviçre'nin problemleri bu noktada bitmiyor. Vergi kaçıranları koruduğu için ekonomik güçlerin Bern'e esip gürlediği geçen yıl zorlu zamanlardı; sonuç ise ülkenin neredeyse efsânevi bankacılık kurallarından kaydadeğer şekilde geri adım atılması oldu. İlave olarak, İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS, mâli krizin kurbanı oldu ve yasadışı faaliyetler yürüttüğü iddiaları yüzünden daha fazla yara aldı. Film direktörü Roman Polanski'nin Zürih'te tutuklanması, İsviçre'deki pek çoklarının hayli sakıngan duracağı bir ün yarattı. İsviçre vatandaşlarının insan haklarını ihlal edecek tarzda bir dine karşı ayrımcılık uyguladıkları gerçeği ülkenin şöhretini daha bir yaralayacak.
İsviçre'de minarelerin inşasına devam edilmesi muhtemeldir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi çoğu uzmanın din özgürlüğü ihlali ve tastamam bir ayrımcılık olarak gördüğü bu davaya muhakkak ki bakacaktır. Ama gene de hasar çoktan oluştu.
Avrupa çapındaki kaygı
Müslümanların sayısındaki artış ve İslam'ın görünür olması yüzünden duyulan kaygı elbette ki İsviçre'yle sınırlı değil. Cologne ve Kopenhag kendi minare tartışmalarına şahit oldu; burka Fransa'nın meselesiydi; ve müslüman karşıtı politikacılar Hollanda'da başarıya imza atıyorlar. Kıtadaki merkez siyasiler artan bu kaygıya yeterli bir yanıt bulmada başarısız oldular.
İsviçre'deki referandum sonuçlarını ülkedeki yabancı düşmanlığının bir işareti olarak açıklamak da doğru değildir. Liberal siyasi seçkinlerin bu meseleye hitap etmede ve müslüman göçmenlerle ilgili kimi gerçek kimi abartılı problemlere çözüm bulmada düştükleri acziyetin bir ifadesidir.
Açıktır ki İsviçre nüfusunun geniş bir kesimini ilgilendiren bir meseledir; sağ kanat popülistlerin tartışmayı denetim altında tutmasına izin vermek yanlış bir adımdır. Aksi takdirde, minare yasağı ve diğer insan hakları ihlallerinin İsviçre'de ve Avrupa'nın diğer kesimlerinde artması beklenebilir.
Kaynak: Der Spiegel