İsviçre'de İslam'ın sembolü minarelere yasak getirilmesi "Gelecekte Avrupa ülkeleri İslami sembollerle savaşa mı girecek" sorusunu akıllara getirdi. El-Cezire televizyonu da bu konuyu Hayat ve Şeriat adlı programında dünyaca ünlü İslam âlimi ve Dünya İslam Âlimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Yusuf el-Kardavi ile konuştu.
Kardavi, İsviçre'de minare yasağının ardındaki nedeni şöyle açıkladı: "İsviçre'de 1970'de Müslüman nüfus 16 bindi, 1980'de 56 bin oldu. 1990'da ise 310 bini geçti. 2010'da da 400 bini aşacağı görüldü bunun önünü almak için İsviçreli yöneticiler camilere minare dikilmesi yasağı getirdi."
Danimarka'da karikatür krizi Fransa'da, başörtüsü yasağı gibi diğer Avrupa ülkelerinde de benzer İslami sembollere karşı saldırının ardında aynı neden yattığının altını çizen Kardavi, Avrupa'da Müslüman nüfusun nitelikçe gelişmesi ve sayıca çoğalması Avrupalı yöneticileri ürküttüğünü söyledi.
11 Eylül travmasıyla da bu korkunun İslamafobya'ya döndüğünü kaydeden Kardavi, "Avrupa'da Budizm, Hinduizm gibi İslam dışında başka dinlere olumlu yaklaşırken, İslam söz konusu olunca başka davranış sergilediğini, diğer dinlere gösterdikleri hoşgörüyü İslam'a göstermediklerini ifade etti.
Minarenin İslam sembollerinden biri olduğunu söyleyen Kardavi, "Minare İslam sedası ezanla İslam'ın en yüksekte çıkan sesedir. Fert olarak kılınan namaza nispetle 27 derece daha fazla olan cemaatla kılınan namazın yerini sembolize eder. Minare Müslümanların Cuma ve beş vakit toplandıkları yerin olduğunu işaret eder. Minare aynı zamanda İslam mimari sanatını yansıtmaktadır. Müslümanlar minareler ihtilafsız yüksekçe yapsalar da sanat anlayışlarındaki farklılıkları minarelerine yansıtmışlardır. Minarelere bakarak hangi İslam ülkesine ve hangi döneme ait minare ve cami olduğunu anlarsınız. Minareler şehrin silüetine güzellik katar."
Minarelerin İslam'ın siyasi sembolü olarak görüp İsviçre'nin federasyon yapısına zarar vereceğini düşünmenin veya böyle bir iddiada bulunmanın çok yanlış olduğunu söyleyen Kardavi, "İsviçre'de başka dinden milletler var. Bu milletlerin de kendi dinlerini sembolize eden çeşitli sembolleri var. Çeşitlilik ve renklilikle İsviçre daha güzeldir. Çok seslilik ve renklilikten bahsedenlerin böyle bir iddiada bulunmaları çifte standarttır" dedi.