Mısır şu anda bir borç krizine saplanmış durumda ve borç ödemelerinde temerrüde düşme olasılığı en yüksek ülkeler arasında Ukrayna’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Devlet, faiz ödemeleri nedeniyle gelirinin yarısını kaybediyor ve IMF ile zengin Körfez ülkelerinden gelen kredilere bağımlı durumda, bu da ABD’nin dış politikasına karşı çıkma kabiliyetini sınırlıyor.
Borç affı daha önce de ABD tarafından Mısır’ı kendi dış politikasıyla uyumlu hale getirmek için kullanılmıştı. ABD ve müttefikleri 1991 yılında, İkinci Körfez Savaşı sırasında Irak karşıtı koalisyona katılması karşılığında Mısır’ın borcunun yarısını silmişti.
Ynet’in haberi, Financial Times’ın Netanyahu’nun Gazze’den gelen mültecileri kabul etmesi için Mısır’a baskı yapılması amacıyla AB liderleri nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunduğunu iddia eden haberinin ardından geldi. Fakat FT’ye konuşan ve adı açıklanmayan bir ülkenin diplomatı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam etmesinin yarattığı baskının Kahire’nin tutumunu değiştirebileceğini söyledi. Yetkili, “Şimdi Mısırlılara kabul etmeleri için daha fazla baskı yapmanın tam zamanı,” dedi. (Marbuta)