Mısır'da Bir Garip Dava...

Mısır'daki demokrasi eylemcileri davası, Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesine rağmen Mısır-İsrail ilişkilerinin güçlü olduğunu ortaya koydu.

Mısır'da yargılanan Amerikalı demokrasi eylemcileri, seyahat yasağının kaldırılmasının ardından ülkeden ayrıldı. İsrail'de yayınlanan Maariv Gazetesi, Mısır-Amerika ilişkilerinin gerilmesine neden olan davanın nasıl çözüme kavuşturulduğunu yazdı.

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra ülkenin yönetimini devrelan Yüksek Askeri Konsey, aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu sivil toplum örgütlerinde çalışan 43 kişi hakkında yasadışı siyasi faaliyetlerde bulundukları ve izinsiz bağış topladıkları gerekçesiyle dava açmıştı. Zanlılar arasında Amerika Ulaştırma Bakanı Ray LaHood'un oğlu Sam LaHood da bulunuyordu.

Amerikan yönetimi, Amerikan vatandaşkarı hakkında açılan davanın geri çekilmemesi halinde ikili ilişkilerin çok ağır bir darbe yiyeceğini ve her yıl Mısır'a yapılan 1,3 milyar dolar askeri yardımın kesileceği tehdidinde bulundu. Mısır Başbakanı Kemal el-Ganzouri Mısır'ın yasaları uygulamakta kararlı olduğunu ve yardım ya da başka gerekçelerle geri atmayacağını söyledi.

Seyahat yasağı konduğunda Mısır'da bulunan 8 Amerikalı, tutuklanmak korkusuyla Kahire'deki Amerikan Büyükelçiliği'ne sığındı. 26 Şubat'ta başlayan dava, ilk duruşmadan sonra 26 Nisan'a ertelenmişti. Fakat Mısır'daki davada sürpriz bir gelişme yaşandı ve davaya bakan üç yargıç resmi bir açıklama yapmadan 28 Şubat'ta görevden çekildi.

Mısır Mahkemesi, demokrasi eylemcilerine yöneltilen suçu hafifleterek para cezasına çevirdi ve serbest bırakılmaları için adam başına 330 bin dolar kefalet şart koştu. Sivil toplum örgütleri elemanları için istenen kefaleti hemen ödedi.

İsrail'de yayınlanan Maariv Gazetesi, Mısır'la Amerika arasındaki bu krizin nasıl çözüme kavuştuğuna açıklık getirdi. Gazetenin Perşembe günkü nüshasında yayınlanan habere göre Amerika Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla yaptığı görüşmesinde, Netanyahu'nun danışmanı Yitzhak Molcho'ya, Amerika adına teşekkür etti. Çünkü Molcho, 19 Amerikan vatandaşının Mısır dışına çıkmasında aktif rol oynamıştı.

Aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu 43 demokrasi eylemcisinin tutuklanmasından sonra Amerika yönetimi, İsrail'e yönelerek yardım istedi. Beyaz Saray,İsrail'in bu konuda yardımcı olabileceğini düşündü, çünkü İsrail'le Mısır'da Yüksek Askeri Konsey arasında gerçekten de "güçlü" ilişkinin olduğunu biliyordu.

Amerika'dan gelen bu istek üzerine Netanyahu, Molcho'yu Kahire'ye giderek bu soruna çözüm bulması talimatını verdi. Molcho, Mısır'da Yüksek Askeri Konsey üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde Amerikalıları serbest bıraktırmayı başardı.

İsrail kaynaklarına göre İsrail'in bu yardımı, Kahire'de aylar önce İsrail elçiliğinin baskına uğraması sırasında, İsrailli diplomatların kurtarılmasında aktif rol oynayan Amerika'ya güzel bir yanıt olarak geldi.

israhaber

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor