Mısır'da İhvan'a yönelik gözaltılar

İhvan, Mısır güvenlik güçlerini, Şura Meclisi üyesi Galluş'u 'zorla kaybetmekle' suçladı.

AA'nın haberine göre: Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), Mısır güvenlik güçlerini, salı günü gözaltına alınan Şura Meclisi üyesi Abdullatif Galluş'u "zorla kaybetmekle" suçladığı bildirdi.

İhvan sözcüsü Muhammed Muntasır, yaptığı yazılı açıklamada, salı günü gözaltına alınan Galluş'un tutulduğu yer hakkında bilgilerinin olmadığını belirterek, teşkilat mensubunun güvenliğinden Mısır makamlarının sorumlu olduğunu kaydetti.

Açıklamasında, Mısır'ın vatandaşlarına karşı uyguladığı "zorla kaybetme siyaseti"nin yakın zamanda patlak verecek bir öfkeye yol açtığını vurgulayan Muntasır, "Galluş, zorla kaybetme suçunun işlendiği yüzlerce vatandaştan biri. Bu suçu işleyenlerin cezası en kısa zamanda verilecek" ifadesini kullandı.

Galluş'un eşi ise savcılığa, "Kocasının kaçırılmasından İçişleri Bakanlığının sorumlu olduğunu" belirten dilekçe verdi. Galluş dilekçede, "İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet güçleri sabahın erken saatlerinde eve baskın düzenlediğini, eşini bilinmeyen bir yere götürdüklerini, dairedeki bazı eşya ile 30 bin cüneyhin (yaklaşık 3737 dolar) güvenlik güçleri tarafından çalındığını" aktardı.

Ailesi, Galluş'un bazı sağlık sorunları olduğu ve her gün düzenli ilaç alması gerektiğini söyleyerek, başsavcıdan "zorla kaybedilme" davası kapsamında soruşturma başlatılmasını ve Galluş'un yerinin tespit edilmesini istedi.

Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından çoğunluğu İhvan mensubu yüzlerce darbe karşıtı, çeşitli gerekçelerle gözaltına alınarak yargılanıyor.

"Zorla kaybedilme" terimi hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.

 

 

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor