Mısır'da Müslüman Kardeşler-Ordu Gerginliği

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra sokaklardan çekildiği için 'ordu ile balayı yapıyor' eleştirilerine maruz kalan Müslüman Kardeşler hareketi ile iktidarı fiili olarak elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey arasında sert...

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra sokaklardan çekildiği için 'ordu ile balayı yapıyor' eleştirilerine maruz kalan Müslüman Kardeşler hareketi ile iktidarı fiili olarak elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey arasında sert tartışmalar yaşanıyor.

Önceki gün Müslüman Kardeşlerden gelen 'başarısız olan geçici Kemal Genzuri hükümetini destekliyor.' eleştirisine Konsey aynı sertlikte cevap verdi. Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi yaptığı açıklamada, "Kışkırtmalara gelmemek için çok dikkatli davranıyoruz, ancak son dönemlerde yaşananlar bardağı taşırdı." ifadelerini kullandı.

Genzuri liderliğindeki geçici hükümet aleyhine birkaç kez gensoru önergesi verme tehdidinde bulunan Müslüman Kardeşler, önceki günkü açıklamasında orduyu devrimi boşa çıkarma ve halkın hedeflerine ulaşmasını engellemeye çalışmakla suçladı. Açıklamada ordunun Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemeye çalıştığı suçlamasına da yer verildi.

Önceki gün Müslüman Kardeşler ve Selefilerin ağırlıkta olduğu Meclis tarafından oluşturulan yüz kişilik Anayasa Komisyonu, görevine başlamadan liberal ve sol gruplara mensup 8 kişi, boykot amacıyla komisyondan ayrıldığını duyurmuştu.

Sol ve liberal gruplar, komisyon üyelerinin çoğunluğunu iki gruba mensup milletvekilleri ya da taraftarlarının oluşturduğunu öne sürüyor ve bu tür bir anayasanın tüm kesimleri kapsamasının zor olduğunu iddia ediyor.

Ancak parlamentonun neredeyse dörtte üçünü ellerinde bulunduran Müslüman Kardeşler ve Selefiler ise demokrasi sonucu oluşan tablonun tersine komisyon üyelerinin neredeyse yarısını liberal, sol, milliyetçi gruplarla Hıristiyanlara tahsis ettiklerini belirterek, bazı grupları anayasa hazırlık sürecini baltalamakla suçluyor.

Anayasa çalışmaları sırasında dinin maddelere nasıl yansıyacağı, ordunun imtiyazları ve cumhurbaşkanının yetkilerinin ne ölçüde kısıtlanacağı merak edilen konuların başında geliyor.

23-24 Mayıs günlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir tutum sergileyeceğini henüz belirlememiş olan Müslüman Kardeşlerin, ordu ile yaşanan gerilimden dolayı kendi adayını gösterebileceği, bu ismin Hayrat Şatır olduğu ifade ediliyor. Hareket daha önce adaylar arasından bir ismi destekleyeceğini belirtiyordu.

cihan

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor