Mısır hükümeti, parlamentodaki toplantının ardından yeni kanunu kabul ederek, yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un onayına sundu.
En dikkat çeken kanun düzenlemesi, Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklik. Yeni düzenlemeye göre, artık terör örgütü üyelerinde idamla yargılanmaları için eylemlere katılma şartı aranmayacak. İdam cezası ile yargılanmak için terör örgütüne üye olmak yetecek.
Yürürlükte olan Terör ile Mücadele Kanunu’nda idam ile yargılanmak için, terör örgütü üyelerinin “öldürmek veya öldürmeye teşebbüs” eylemlerine katılmış olmaları gerekiyordu.
Mısır’da askeri darbenin ardından kurulan hükümetin ilk icraatlarından birisi de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) terör örgütü listesine almak olmuştu. Hukukçular yeni düzenleme ile teşkilata mensup herkesin idam ile yargılanabileceği uyarısında bulundu.
Al Jazeera’nın konu ile ilgili sorularını yanıtlayan Uluslararası Siyasi Araştırmalar ve İnsan Hakları Kahire Bürosu Şefi Ahmed Mıhran, yeni kanunun özü itibari ile çelişkili olduğunu ve uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Mıhran, kanunu hazırlayan ekibin tarafsız ve ehil kişiler olmadığını, Mısır Anayasası'na göre kanun hazırlama yetkisinin tarafsız hukukçuların görevi olduğunu ifade etti.
Siyasi İslam’ı tasfiye temek için bu kanunun yapıldığını söyleyen Mıhran, amacın toplumda bir korku oluşturmak olduğunu söyledi.
Mıhran, ayrıca konunun içişleri bakanlarına büyük yetkiler verdiğini, istedikleri her gösteriyi terör kapsamında değerlendirip müdahale edebileceklerini söyledi.
Kahire Üniversitesi
Başkent Kahire'de 2 Nisan’da meydana gelen patlamalar nedeniyle, Kahire Üniversitesi yönetimi polislerin kampüslerde konuşlanmasına izin veren bir karar aldı.
Kahire Üniversitesi Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, kampüslerde güvenliğin sağlanması konusunda karar alındığı, buna göre, polislerin kampüse girebileceği ve konuşlanabileceği duyuruldu.
Kararın, "terör olayları" nedeniyle alındığı ifade edilerek, kampüste bulunacak polislerle koordinasyon içinde güvenlik önlemlerinin arttırılacağı aktarıldı.
2010 yılında alınan bir kararla üniversiteye polis girmesi yasaklanmıştı. Karar öğretim görevlilerinin itirazı üzerine yönetim tarafından alınmıştı.
Ancak Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yakınlarında meydana gelen patlamalar güvenliğin tartışılmasına neden oldu.
Patlamalarda, bir tümgeneral öldü, beş subay da yaralandı. Bombalı saldırıların sorumluluğunu Mısır'ın Askerleri (Ecnad Mısır) adındaki grup üstlendi.