Mısır'dan 65 milyar Dolar Kaçırıldı

Mısır'da ülke içinde yaşanan karmaşa devam ederken son 3 ay içinde 65 milyar doların ülkeden özel jetlerle kaçırıldığı iddia edildi.

İsviçre Federal Finans Departmanı (Finans Bakanlığı) tarafından hazırlanan rapora göre son üç ay içerisinde 65 milyar dolar Mısır dışına illegal yöntemlerle taşındı.

Tunus merkezli Capradio isimli haber sitesine göre, İsviçre Finans Bakanı Eveline W. Hlomv süpervizörlüğündeki raporda, miktarın paketler halinde özel jetlerle yurt dışına kaçırıldığı iddiasına yer verildi.

Resmi açıklamalarda teyid ediliyor

Mısır'ın finansal hareketlerini takip eden Merkezi Denetim Organizasyonu (Central Auditing Organisation CAO) da geçtiğimiz aylarda benzer bir açıklama yapmış, son bir yıl içinde Mısır'dan 10 milyar dolar civarında para çıkışı olduğunu belirtmişti.

General Sisi yönetimindeki birimlerin bile resmi açıklamalarda 10 milyar dolar gibi bir rakamı telaffuz etmesi 65 milyar dolarlık çıkışın gerçek olması ihtimalini güçlendiriyor. Çıkan paranın kısmen uluslararası sermayeye, kısmen de Mısırlı iş adamlarına ait olduğu, sermayenin istikrarsızlıktan ve riskten kaçtığı belirtiliyor.

Tüm projeler askıda

Geçtiğimiz mart ayında Şarmü'ş-Şeyh'de düzenlenen yatırım konferansı ile Kahire'nin 15 ila 20 milyar dolar arası büyüklükte yatırım sözü aldığı haberleri basında yer almıştı. 3 Temmuz 2013 darbesini destekleyen Körfez liderlerinin de katıldığı bu zirvede alınan proje kararlarının birçoğunun kadük kalacağı beklentisi hakim.

Mursi'nin devrilmesi ile ülkeden çıkmak zorunda kalan iş adamı ve siyasetçiler “Projelerin hiç biri gerçekleşmedi. Kahire'ye yeni bir merkez yapılması gündemdeydi, Sisi paramız yok dedi. BAE'nin desteği ile 1 milyon adet konut inşa edilecekti ama olmadı. Şarmü'ş-Şeyh konferansı, sadece, ülke yatırım alıyor, imajı vermek için düzenlendi. Yatırımcı risk görmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

Körfez sıkıntılı

Son bir yıl içerisinde 40 dolara kadar inen petrol fiyatları Suudi Arabistan, BAE gibi bölgedeki darbe yönetimlerine siyasi ve maddi destek veren Körfez ülkelerini de kısmen sıkıntıya sokmuşa benziyor. Özellikle BAE dün yaptığı açıklama ile petrol fiyatlarını arttırdı. Enerji odaklı ekonomi tasarruf kararı ile petrolde devlet sübvansiyonunu 13 yıldır ilk defa kesme kararı aldı.

'Yeni Suudi Arabistan' da desteği kesebilir

Mısırlı iş adamları Suudi Arabistan yönetiminin Sisi'ye verdikleri desteğin bölgede istikrar değil aksine istikrarsızlık yarattığını gördüğünü, bu nedenle Mısır'a yönelik politikalarının da değiştiğini belirtti.

Özellikle yeni göreve gelen Kral Selman'ın ülkenin iç ve dış politika alanında yapmaya çalıştığı değişimin de etkisinin büyük olması bekleniyor. Petrol fiyatlarının Suudi Arabistan'ı da vurduğu göz önüne alınırsa, Mısır cuntasına olan finansal desteğin de yürümeyeceği kaçınılmaz.

3 Temmuz darbesinden hemen sonraki 1,5 yıl içinde Körfez ülkelerinden 50 milyar dolar büyüklüğünde nakit ve petrol/doğalgaz desteği alan, ancak ülke için pek bir şey yapmayan Mısır hükümetinden ümit kesilmişe benziyor.

Yatırımcılar dava açıyor

Yenişafak'a göre Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından şubat ayında yayımlanan rapora göre yatırımcılar tarafından en çok dava açılmış ülkeler arasında Mısır 4'üncü sırada yer alıyor. Aynı listede Arjantin 1'inci sırada yer alırken sırasıyla Venezuela ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor.

Özel hesap dikkat çekti

Geçtiğimiz şubat ayında HSBC'nin sızdırılan gizli hesap bilgilerine göre Mısır, İsviçre HSBC'de en çok özel dolar hesabına sahip ülkeler arasında 20'nci sırada yer alıyor. Sızan belgelere göre 1988 ila 2007 arasında Mısırlı müşterilerin dolar hesapları 3,5 milyar dolara ulaşmış. 700 müşteriye ait 1478 adet hesabın yer aldığı belirtiliyor.

Time Türk

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi