Mısır'dan IMF'ye Red

Mısır Maliye Bakanı Samir Rıdvan IMF ve Dünya Bankası'ndan...

Rıdvan Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bu kararı, 2011-12 bütçesinde açık tahmininin GSMH'nın yüzde 11'inden yüzde 8,6'sına çekilmesi ardından aldıklarını bildirdi.

AFP haber ajansı ise bir danışmanın, kararın kısmen 'halk baskısı nedeniyle' alındığını söylediğini aktarıyor.

Mısır'daki ayaklanmaya katılanların bir çoğu Uluslararsı Para Fonu IMF'yi sert dille eleştiriyor.

BBC Arap politikası uzmanı Sebastian Usher, kurumun devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve yönetimiyle işbirliği içinde görüldüğünü belirtiyor.

Bir çok Mısırlı IMF'yi, fakirlerden çok zenginlere yarayan ağır ekonomik kararların uygulatıcısı olarak görüyor.

Maliye Bakanı Rıdvan geçtiğimiz Mayıs ayında, durumun çok kötü olduğunu söyleyerek, devrimi gerçekleştiren kesimlerin taleplerine karşılık verebilmek için mali kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.

Yönetim IMF'yi bu paranın olası kaynaklarından biri olarak görüyordu.

Devrimcilerin kaygısı

Guardian gazetesinde Kahire'den Jack Shenker'in gönderdiği habere göre Mısır'daki liberaller, Hüsnü Mübarek sonrası geçiş süreci önerilerinin Müslüman Kardeşler'den yana olduğunu savunurken, dini gruplar "önce anayasa hazırlansın" çağrılarına karşı çıkıyor.

Dünkü habere göre Mısırlı eylemciler, Kahire sokaklarındaki demokrasi yanlısı gösterileri yeniden başlatma tehdidinde bulundu.

Buna göre generaller mevcut olan demokrasi için yol haritasından vazgeçmezlerse bir milyon kişinin 8 Temmuz'da Tahrir sokaklarına inmesi planlanıyor.

Mısır'da 40 farklı liberal ve sol hareket, Eylül ayında seçimlerin düzenlenmesine yönelik planlardan vazgeçilmesi çağrısıyla güçlerini birleştirmiş görünüyor.

Yazar, ülkede İslamcı ve seküler siyasi güçler arasındaki fikir çatışmasına dikkat çekiyor:

"Mübarek sonrası geçiş programı, Eylül ayındaki seçimlerin Mısır'ın mevcut anayasadaki değişikliklere göre düzenlenmesini öngörüyor, parlamento üyeleri bunun ardından yeni bir anayasa yazacak.

Yazara göre liberal ve sol hareketin savunucuları, bunun, iktidarı tümden Müslüman Kardeşler'e ve diğer dini gruplara devredebileceği endişesi içinde. Zira seçimlere bu grupların ağırlığını koyması bekleniyor.

"İslamcılar ise önce yeni anayasa yazılması yolundaki kampanyaya öfkeyle tepki gösterirken, bunun Mart ayında yapılan ulusal referandumun sonuçlarıyla çeliştiğini savunuyor.

"Referandum sonucunda halkın yüzde 77'si, anayasal değişiklikleri kabul ederken yeni bir anayasadan önce parlamento seçimleri yapılması önerisine destek vermişti."

bbctürkçe

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı