Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. Yarın hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan’ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımızın, işverenlerimizin de görüşlerini alacağız' dedi.
Bakan Müezzinoğlu taşeron işçilere kadro çalışmasına ilişkin 'Şu anda onunla ilgili hükümetimizin çalışma takvimini belirlemedik' ifadelerinde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili hazırlanan düzenlemenin, bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.
Kanal 7 televizyonunda, kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, 'Şu anda 13 milyon çalışanımızın yüzde 80’inden fazlası kıdem tazminatıyla ilgili mağduriyet yaşıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. Yüzde 15 civarındaki bir rakam, kıdem tazminatından istifade ediyor. Hakları korunabiliyor ve o haklarını alabiliyor. Yüzde 5-6’lık bir oran da mahkemeler veya kazanımlarını kısmi de olsa alabilen bir kitle var. Dolayısıyla yüzde 80’inin mağdur olduğu bir yapının daha fazla sürdürülmesi çok mümkün değil, doğru da değil' ifadelerinde bulundu.
Müezzinoğlu, kıdem tazminatının, çalışanın hakkı olduğunu vurgulayarak 'Bir çalışanın hakkı, hak olarak korunmalı. Güvencede olmalı. Niye? Şu anda çalışanın hakkı, işverenin kasasında birikiyor. Peki 5, 10, 15 yıl sonra biriken o hak, kasada hakikaten duruyor mu? Dolayısıyla güvence de yeni bir yasal yapı. İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa vergilerini nasıl vergi dairesine ödüyorsa burada da işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek ay sonu. Bunun da takibini biz yapacağız. Fon oluşacak. Kişi; 10 yılın, 15 yılın, 20 yılın getirdiği avantajları şeffaf olarak görecek. Koşullarına göre onu nasıl yöneteceğinin kararını kendisi verecek' dedi.
Kıdem tazminatıyla ilgili oluşturulması planlanan fona ilişkin bilgi veren Bakan Müezzinoğlu,'Bir de öyle bir fon olmalı ki ’2 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra bu fon, iflas etti’ noktasında olmamalı. İlgili bakanlıklarla teknik heyetlerle çalışmaları tamamladık. Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. İnşallah, yarın hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan’ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımız, işverenlerimiz var. Paydaşlarımızın görüşlerini de alacağız, çünkü biz şu anda çalışan kesime, çalıştıran kesime hangi önerileri götürerek bir yasal düzenleme yapıyoruz? Onların katkıları, eleştirileri, önerilerine göre son şekliyle Meclis’e gitmeye gayret edeceğiz, onun için henüz başındayız diyorum' ifadelerinde bulundu.
Taşeron işçilere kadro çalışması konusuna da değinen Bakan Müezzinoğlu, 'Şu anda onunla ilgili hükümetimizin çalışma takvimini belirlemedik. İnşallah onunla ilgili de bir çalışma takvimini Sayın Başbakan’ımız verdiği zaman ilgili Maliye, Ekonomi, Çalışma bakanlıkları olarak bir çalışmayı gündemimize alacağız; ama şu anda daha henüz gündemimize almış değiliz' dedi.
Düzenleme neler içeriyor?
Kıdem tazminatında üzerinde uzun süredir çalışılan model, çalışanın kıdem tazminatı hakkının her ay banka hesabına işveren tarafından yatırılmasına dayanıyor. Çalışan ise, belli sürelerden önce bu parayı çekme hakkına sahip olmayacak. Bu süreler içinse 15 yıla kadar uzanan rakamlar telaffuz ediliyor. Şu anda kıdem tazmiatı, her yıl için bir brüt maaşa denk düşüyor. Yeni sistemde bu hakkın korunabilmesi için, her ay maaşın yüzde 8.3'ü düzeyinde bir katkı payının kıdem tazminatı hesabına yatırılması gerekiyor.
Hükümetten yapılan açıklamalarda, yeni sisteme kamunun da belli bir miktarda her ay katkı yapacağı açıklanmıştı. İşverenin ödemeleri yapmaması durumunda ne olacağı da geçmişte tartışılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu ise, ödemeleri bizzat kamunun takip edeceğini söylemişti.
Çalışma hayatına yeni girecek olanlar, kıdem tazminatında yeni modeli seçmek zorunda olacak. Mevcut çalışanlara ise 3 hak sunulacak. Bu haklar 'eski sistemde kalma, işvereniyle anlaşarak birikimlerini yeni sisteme taşıma ve eski haklarını alarak yeni sisteme geçme' olarak sıralanıyor.