Cumhurbaşkanı Gül, parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, eski siyaset arkadaşları Kutan ve Mumcu ile bir araya geldi.. Köşk'ün mönüsünde, deniz ürünleri tabağı, börek, ıspanaklı et ve İtalyan tatlısı vardı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan'da Meclis'te temsil edilen parti liderlerinden sonra bu kez de parlamento dışındaki partilerin liderlerine yemek verdi. Böylece Gül, AK Parti'nin kurulmadan önce Fazilet Partisi'nde lideri olan Recai Kutan'ı da Köşk'te ağırladı. Yemeğe SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da katıldı.
LİDERLER NE DEDİ?
Yemekte, Gül liderlere Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek bu dönemde birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.
* Tarımda yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çeken Kutan, Hükümetin Doğu ve Güneydoğu politikasının yanı sıra izlenen ekonomi politikasını eleştirdi.
* Karayalçın Türkiye'nin yaşadığı sorunların temelinde "tekelci" siyaset anlayışının yattığını savundu ve yüzde 10 barajına tepki gösterdi. Karayalçın, son dönemde yapılan "sağ duyu" çağrılarının anlamsız olduğunu söyledi.
* Mumcu, anayasa tartışmalarını değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Gül'e anayasa değişikliğine ilişkin bir çalışma yapmasını önerdi. Mumcu Türkiye'nin yarı başkanlık rejimine geçmesi gerektiğini savundu.
* Soylu da AKP hakkında açılan kapatma davasını engelleyecek bir anayasa değişikliğinin toplum tarafından doğru karşılanmayacağını söyledi. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın mutlaka değiştirilmesi, geniş bir uzlaşma sağlanırsa bir anayasa değişikliğinin de gündeme getirilmesi gerektiğini söyleyen Soylu Gül'e "Siz tarafsız bir isim olduğunuz için tarafları uzlaştırmanız daha kolay olur" dedi. Gül ise kendisinin icra yetkisi bulunmadığını hatırlatırken, "Ancak öneride bulunabilirim. Bu toplantıları da uzlaşmaya katkıda bulunmak ve tarafları dinlemek adına yapıyorum" karşılığını verdi. Soylu, krizin aşılamaması durumunda seçime gidilmesinden de çekinilmemesi gerektiğini vurguladı.
Köşk'e kendi makam araçlarıyla gelen Mumcu ve Soylu, Çankaya Köşkü'nden aynı makam aracıyla ayrıldılar.
GÜL, MUMCU'DAN RAPOR İSTEDİ
Mumcu ile Gül'ün diyalogu:
- Mumcu: Sistem krizi yaşanıyor. Kapsayıcı bir anayasa değişikliği yapmadan bu krizi atlatamayız. İstikrarsızlığın bedeli sadece ekonomik değil, korkarım ulusal güvenlik tehdidi de olacaktır. Cumhurbaşkanı kapsamlı bir anayasa değişikliğine öncülük etmeli.
- Gül: Bunları biraz açabilir misiniz?
- Mumcu: Toplumsal hayatın demokratikleşmesine yönelik değişiklikler yapılmalı, yürütmenin yetkileri artırılırken yargı ve üniversiteler gibi alanların yetkileri daraltılmalı. Sivil demokratik kuruluşların oluşum ve işleyişleri demokratikleştirilmeli.
- Gül: Bunları ayrıntılı ve yazılı olarak alırsam memnun olurum.