Mursi Ailesinde Uygulanan Zulüm Sürüyor

Al Jazeera'nin haberine göre "Rabia Meydanı Tahliyesi" adıyla bilinen davada yargılanan Usame Mursi, yasalara aykırı bir şekilde ziyaret hakkından ve Cuma namazına çıkmak gibi tutuklunun en temel haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Al Jazeera'nin haberine göre "Rabia Meydanı Tahliyesi" adıyla bilinen davada yargılanan Usame Mursi, yasalara aykırı bir şekilde ziyaret hakkından ve Cuma namazına çıkmak gibi tutuklunun en temel haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Mursi, yargılandığı davanın içeriği ile ilgili olarak da hiçbir bilgisinin olmadığını zira kendisine dava dosyasının verilmediğini ifade etti.

Usame Mursi yaklaşık 3 buçuk ay önce, 8 Aralık 2016'da gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

Aynı davada yargılanan Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerinden Muhammed Biltaci de mahkemeden, güvenlik güçlerinin ifadelerini almadan önce sanıkların suçsuz oldukları yönündeki ispatlarını sunmasına izin vermesini talep etti.

RABİA MEYDANI DAVASI

"Rabia Meydanı Tahliyesi" davası kapsamında 700'den fazla sanık yargılanıyor.

Mısır yargısı sanıklara, 'silahlı eylem düzenlemek, yolları kesmek, vatandaşların hareketin kısıtlamak, Rabia Meydanı'nda sivillere ve eylemi sonlandırmaya çalışan güvenlik güçlerine yönelik kasıtlı adam öldürmek ve öldürmeye teşebbüs' gibi suçlamalar yöneltiyor. Sanıklar bu suçlamaları reddediyor.

Mısır'da 3 Temmuz 2013 darbesiyle görevden uzaklaştırılan Muhammed Mursi yanlıları Kahire'deki Rabia ve Nahda meydanlarında oturma eylemi düzenlemişti.

Güvenlik güçleri, eylemi dağıtmak için 14 Ağustos 2013'te büyük bir operasyon düzenledi. İnsan hakları kuruluşları müdahale sırasında yüzlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını söylemişti. Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise müdahale sonucunda binden fazla kişinin öldüğünü belirtmişti.

Tahliye sırasında çıkan olaylarda yaklaşık 10 polis de ölmüştü.

2011 DEVRİMİ ve MISIR

Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı, Mısır'da 2011'de başlayan halk ayaklanmalarıyla son bulmuştu. O tarihten yaklaşık bir yıl sonra düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimini Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi kazanmıştı. Böylelikle Mısır'da ilk kez asker kökenli olmayan bir kişi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Bu görevi yaklaşık bir yıl yürüten Mursi 30 Haziran 2013'te kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı. Dönemin Savunma Bakanı Adulfettah Sisi'nin liderliğindeki ordu bu protestolardan 3 gün sonra yönetime el koyarak Mursi'yi tutuklayıp hapse attı. Mursi hakkında 5 dava açıldı. Mursi sonuçlanan bazı davalarda müebbet, bazılarında idam cezasına çarptırılmıştı. Bu cezalar temyiz edilirken başka bir davada aldığı 20 yıllık hapis cezası ise kesinleşmişti.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor