Mursi taviz vermedi: Mahkemenizi tanımıyorum

Mursi, kamuoyunda ''hapishane baskınları'' olarak adlandırılan davanın ikinci duruşmasında, Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı olduğunu söyledi ve mahkemenin geçersiz olduğunu savundu

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, 25 Ocak 2011 devrimi sırasında "Vadi'n Natrun Hapishanesi'nden kaçma" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı. Mursi, duruşma sırasında, Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı olduğunu belirterek mahkemeyi "geçersiz" olarak nitelendirdi. 

Kamuoyunda "hapishane baskınları" olarak bilinen ve Mursi'nin dışında 130 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Duruşma salonunda ses geçirmeyen cam kafes içerisinde bulunan Mursi, duruşmanın başlamasıyla birlikte hakime hitaben, "Mahkeme başkanı bana hasmı gibi davranıyor, bu doğru değil" dedi. Mahkeme başkanıyla kişisel bir sorunu olmadığını söyleyen Mursi, sanıkların bulunduğu ses geçirmeyen kafesteki mikrofonun kapatılmasına karşı ise "Korkmayın. Sesi açtığınızda benden sorumsuz bir söz işitmeyeceksiniz" dedi. Mursi, "Daha önce söylediğim gibi, mahkemenin bu maskaralığın bir parçası olmasını istemiyorum" ifadesini kullandı. 

Kendisini, "Ben Cumhurbaşkanı Doktor Muhammed Mursi" sözleriyle tanıtan Mursi, "Yargılanmam geçersizdir" diye konuştu. Mursi'nin sözleri, diğer sanıklar tarafından alkışlarla karşılandı. Sanıklar, Mursi'ye hitaben, "Sağlam dur ey kahraman, senin hapsedilmen vatanı özgürleştirecek", "Halk, başkanın direnişini kutluyor" şeklinde slogan attı.

Yaşanan diyalogların ardından mahkeme başkanı, ses geçirmeyen kafesteki mikrofonu kapattı. Öte yandan duruşma sırasında sanıkların, darbe karşıtı direnişin sembolü "Rabia" işareti yaptıkları görüldü. 

Mübarek'in istifa etmek zorunda kaldığı 25 Ocak'tan üç gün sonra, 28 Ocak 2011 sabahı Mursi, Müslüman Kardeşler’in Mübarek karşıtı gösterilere katılacağını açıklamasının ardından tutuklanarak Vadi'n Natrun Hapishanesi'ne konulmuş, 30 Ocak akşamı ise, ülke genelinde kitlesel firarların gerçekleşmesi sırasında çoğu Müslüman Kardeşler yöneticisi 34 kişi ile birlikte hapisten çıkarılmıştı.

3 Temmuz'daki darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi hakkında daha önce "Mısır devletinin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas Hareketi, Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları’yla işbirliği yapmak", "Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etmek", "devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine son veren '25 Ocak devrimi' sırasında Vadi'n-Natrun, Ebu Za’bel ve El-Merc hapishanelerinde bulunan binlerce tutukluyu kaçırmak amacıyla saldırı planlamak" suçlamalarıyla dava açılmıştı.

''Hapishane baskınları'' olarak bilinen davada 22'si tutuklu 131 sanık bulunuyor.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor