"Mursi'nin Gözaltına Alınmasına Şaşırmıştım"

Mısır'daki darbe yönetiminde yer alan ancak 14 Ağustos Rabiatu'l-Adeviyye katliamının ardından görevinden istifa eden eski

Mısır'daki darbe yönetiminde yer alan ancak 14 Ağustos Rabiatu'l-Adeviyye katliamının ardından görevinden istifa eden eski

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey, "darbeye giden süreci ve yaşadıklarını" yıllar sonra Facebook hesabından açıkladı. Baradey, 11 Kasım'da yapılması beklenen gösterilerden önce "Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesi, Rabia ve Nahda meydanlarına yönelik kanlı müdahalelere" ilgili önemli açıklama yaptı.

O TOPLANTININ KONUSU NEYDİ?

AA'nın aktardığı habere göre Baradey, 3 Temmuz akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının, erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilerin oluşturduğu kritik ortamı değerlendirme amacı taşıdığını belirtti. Baradey, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye dair şunları söyledi:

"Toplantının başında, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdım. Cumhurbaşkanı gözaltında ve milyonlar meydanlarda. Artık önceliğim sivil çekişmeden kaçınılması ile yol haritası aracılığıyla barışçıllığın ve sosyal uyumun korunması için çaba sarf etmek olmuştu."

Sivil güçlerin temsilcisi olarak mümkün olduğunca barışçıl bir üslupla ülkeyi tehlikeli bir girdaptan kurtarmak için geçiş sürecine katılmayı kabul ettiğini anlatan Baradey, cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine gelmesinin nedenini, "Ülkenin tüm fertlerinin ve çeşitli akımlarının siyasi hayata katıldığı bir yapıyı güvence altına almak" şeklinde açıkladı.

Mursi taraftarları ile ara buluculuğa da katkı sağladığını savunan Baradey ancak darbe karşıtı gösterilere yönelik kanlı müdahalelerin, olayları farklı bir mecraya savurduğunu söyledi. "Darbe karşıtı gösterilere müdahale olayların seyrini değiştirdi" diyen Baradey, eylemlerin bu şekilde dağıtılmasına da Milli Savunma Konseyi'nde şiddetle karşı çıktığını dile getirdi. Baradey, Rabia ve Nahda meydanlarındaki gösterileri bastırmak için güç kullanılmasını sadece ahlaki açıdan eleştirmediğini vurgulayarak, söz konusu dönemde üzerinde neredeyse uzlaşılmış, ülkeyi şiddet ve bölünmüşlük sarmalından kurtarabilecek "siyasi çözümler" olduğuna dikkati çekti. Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey, açıklamasını, "Mısır'ın geleceği, geçiş dönemi adaleti, toplumsal barış ile özgürlük, demokrasi, sosyal adalet, ilim ve akıl üzerine kurulu bir yönetim üslubuna bağlı kalacaktır" şeklinde tamamladı.

MUHAMMED BARADEY KİMDİR?

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından göreve getirilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey, 14 Ağustos'ta Rabia meydanındaki kanlı müdahalelerin ardından "uzlaşı için siyasi çözüm yolları açık olduğu halde güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahale etmesini protesto etmek için" görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Halihazırda Mısır dışında ikamet eden Baradey, 1997-2009 yıllarında görev yaptığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) direktörlüğünün ardından ülkesine dönmüş, Mısır'daki askeri darbe sırasında geçici cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevlendirilmişti.

Baradey, istifasını açıkladığı Ağustos 2013'ten bu yana basından uzak duruyor. 

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor