Mursi'ye Baskı Yapılıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin tarafından açıklanan "kararlar, birçok Mısırlı ve uluslararası toplum için endişeleri artırmakta" ifadelerine yer verirken...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeni yasal düzenlemelerine ilişkin kararların, "Birçok Mısırlı ve uluslararası toplum için endişeleri artırdığını" belirtti.

Nuland, yazılı açıklamasında, "22 Kasım'da açıklanan kararlar ve tebliğler, birçok Mısırlı ve uluslararası toplum için endişeleri artırmaktadır" ifadesini kullandı.

"Devrimin arzularından birinin, gücün tek bir kişi ya da kurumun elinde aşırı derecede toplanmamasını sağlamak olduğuna" işaret eden Nuland, "Mısır'daki mevcut anayasal boşluğun sadece, Mısır'ın uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu şekilde, kuvvetler ayrılığını içeren ve temel özgürlüklere, bireysel haklara ve hukukun üstünlüğüne saygı gösteren bir anayasanın kabulüyle aşılabileceğini" kaydetti.

"Sükunet çağrısı yaptıklarını ve tüm tarafları birlikte çalışmaya davet ettiklerini" belirten Nuland, "Tüm Mısırlılara da, bu önemli konularda aralarındaki farklılıkları barışçıl biçimde ve demokratik diyalog yoluyla çözüme kavuşturmaları yönünde çağrıda bulunduklarını" sözlerine ekledi.

AB'den Mursi'ye: Taahhütlerine bağlı kal

Avrupa Birliği, yeni anayasal düzenlemeler çerçevesinde yargı kurumunun yetkilerine bazı sınırlamalar getiren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den, demokratik taahhütlerine bağlı kalmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Demokratik sürecin Mısır liderliğince verilen taahhütlere uygun şekilde tamamlanması azami önemdedir" denildi.

Açıklamada, bu taahhütler arasında erkler ayrılığı, yargının bağımsızlığı, temel özgürlüklerin korunması ve en kısa sürede demokratik parlamento seçimlerinin yapılması sıralandı.

Bu arada Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, Mısır'da yaşananlarla ilgili sert bir açıklama yaparak, "Yeni bir tür diktatörlükle demokrasi yolu güvenceye alınamaz. Mursi kendisine Mübarek'in bile sahip olmadığı kadar yetki verdi" ifadesini kullandı.

Mursi'nin kararları sonrasında Mısır karıştı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yetkilerini genişletti, ortalık karıştı. Muhalefet Mursi'yi firavun gibi davranmakla suçladı. Ülkenin birçok kentinde muhalifler sokaklara döküldü.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin aldığı kararlar Kahire'nin ünlü Tahrir Meydanı'nı yeniden hareketlendirdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi protesto etmek için toplanan kalabalık güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı.

Tahrir Meydanı'nda, Mursi'nin yeni anayasal düzenlemelerini protesto etmek için toplanan kalabalıktan bir grup, meydanın yanındaki Kasr el-Ayni Caddesi'nde bulunan Bakanlar Kurulu binasına girmeye çalıştı. Bunun üzerine polis göstericilerin dağılmasını istedi. Göstericilerin taşla karşılık vermesi üzerine ise polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bu arada göstericilerin toplandığı Kasr el Ayni ve Muhammed Mahmud Caddelerinde elektrikler kesildi.

Mursi'nin yeni kararlarına göre yargı kurumları, parlamento ve Şura Meclisi'ni feshedemeyecek. Yani, yeni anayasayı hazırlayan kurucu meclis, bütün yargı organlarının üzerinde olacak.

Mübarek döneminin yetkili isimleri de tekrar yargılanabilecek. Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'u da görevden alarak yerine Talat İbrahim'i atadı.

MURSİ İÇİN "YENİ FİRAVUN" NİTELEMESİ

Mursi, geçen ay, Mahmud'u görevden almış ve Vatikan Büyükelçiliği'ne atamıştı. Ancak Başsavcı, mevcut yasalara göre, Cumhurbaşkanı'nın böyle bir tasarrufta bulunamayacağını belirterek görevine devam etmişti.

İşte alınan bu kararlar Mısır sokaklarının karışmasına neden oldu. Mursi'nin muhalifleri Cumhurbaşkanını "yeni firavun" olarak nitelendirdi ve meydanlara çıkarak gösteriler düzenledi.

Muhammed Mursi'nin destekçileri de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanarak alınan kararlara destek çıktı.

Burada bir konuşma yapan Mursi, 'Hesaplaşma amacımız yok,.Kimseye ayrımcılık yapılmayacak, kararlar kişisel çıkarlara hizmet etmeyecek' dedi.

Ancak bu sözler olayların yatışmasına yetmedi. Yeni düzenlemeleri protesto eden binlerce kişi, Kahire'de sokaklara döküldü.

GÖSTERİCİLERLE POLİS ÇATIŞTI

Mursi'nin istifasını isteyen göstericilerle Mursi taraftarları ve polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı.

İktidar partisinin ülke genelindeki üç ofisine saldırılar düzenlendi. İskenderiye, İsmailiye ve Süveyş kentlerinde de halk sokaklara çıktı.

Akşam saatlerinde Başkent Kahire'de ve İskenderiye'de protestocular polise taş ve molotof kokteylleri attı. Polis de göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Hava kararmasına rağmen göstericiler Tahrir Meydanı'nı boşaltmadı.

174 KİŞİ YARALANDI

Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dün başlayan gösterilere polisin müdahalesiyle gelişen olaylarda 174 kişinin yaralandığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Mursi dün, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlara ve ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da, söz konusu düzenlemelerin değiştirelemeyeceğini hükme bağlamıştı.

Dünyabülteni

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak