Müşerref Kaide, Halk Müşerref Diyor
.Müşerref yönetimi Butto suikastından Kaide'yi sorumlu tutarken, muhalefet bu işin Müşerref ve istihbarat servislerinin başının altından çıktığını öne sürüyor.
Pakistan muhalefetinin gözünde asıl zanlı Müşerref'in kontrolündeki istihbarat ve ordu. Keşmir'de savaşması için istihbaratın örgütlediği Hizbul Mücahid'in bölge lideri Seyfullah, kasımda AP'ye "Ordu ve istihbarat içindeki radikaller Butto'dan rahatsız. Bir ihtihar bombacısına yardımcı olacaklardır" demişti. CNN bu iddiaya Butto'nun ABD'li sözcüsü Mark Siegel'e 19 Ekim'de Karaçi'de kurtulduğu ilk saldırıdan bir hafta sonra yolladığı e-postayı açıklayarak tuz biber ekti. Mektupta Butto, "Başıma birşey gelirse sorumlusu Müşerref'tir. Yardakçıları bana kendimi tehlikede hissettiriyor" diye yazmış. Butto, Müşerref'in güvenlik önlemleriyle ilgili taleplerini karşılamadığını da belirterek, "Özel ya da camları filtreli araçların ya da beni koruyacak dört araçlık polis eskortunun kullanılmasının yasaklanması onun onayı olmadan mümkün değil" demiş. Kadın siyasi öldürülürse Siegel'den mesajı açıklamasını istemiş.
Müşerref suikast sonrası İslamcı direnişçiler için "Köklerini kazıyacağız" diyerek gürlese de Ali Muhammed adlı gencin "İstihbarat öldürdü. Kaide'nin işiyse neden Müşerref hayatta" sorusu yaygın kanaati yansıtıyor. İç savaş senaryolarının çizildiği ülkeyi dün yangın yerine çeviren öfkeli kalabalıklar da meydanlarda 'Katil Müşerref', 'Köpek Müşerref' sloganları attı.
İç savaş manzaraları: 32 ölü
Suikastla başlayan şiddet ise ülkeyi sardı. Karaçi'de yağmalanan üç banka ve 70 araç ateşe verildi, bir fabrikanın yağmalanması sırasında altı kişi yanarak öldü. Multan'da 7 bin gösterici yedi bankayı ve bir benzin istasyonunu yağmaladı, karakolları taşa tuttu. Sindh eyaletinde en az 10 tren istasyonu, Larkana'da iki banka yakıldı. Peşavar'de binlerce kişi Müşerref yanlısı partilerin binalarını yerle bir edip polisle çatıştı. Sindh'te orduya ateş emri verilirken Haydarabad'da beş kişi polis kurşunuyla yaralandı. Ülke genelinde çatışmalarda 33 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Hindistan'a bağlı Cammu Keşmir'in yazlık başkenti Şrinagar'da polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Larkana, Sukkur, Şahdad Kot ve Rohri gibi kentlere askeri birlikler sevk edilirken hükümet bütün okul, işyeri ve bankaların üç gün kapattı. Britanya, İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkeler vatandaşlarını Pakistan'a gitmemeleri için uyaran açıklamalar yayımladı.
Muhalefet 'seçim olmaz' diyor
Bu koşullarda muhalefet seçimi boykot kararı aldı. Şerif, "8 Ocak'ta ısrar edilirse sadece hükümeti değil, tüm ülkeyi mahva sürükler. Suikast Müşerref'in adil seçim istemediğinin kanıtı. Müşerref derhal çekilmeli" dedi. Küçük muhalif partileri toplayan Bütün Demokratik Hareket genel grev çağrısı yaptı. Geçici Başbakan Muhammed Miyan Sumro, "Şimdilik seçim tarihi geçerli" dese de konuyu siyasi partilerle müzakere edeceklerini ekledi. Yetkililer nihai kararı Müşerref'in vereceğini anımsattı.
Kurşun, şarapnel, sunroof...
Butto'nun ölümüne neyin yol açtığı ise muamma. Polis intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları patlatmadan aracına binen Butto'yu boynu ve göğsünden vurduğunu açıklamıştı. Ama dün New York Times, görgü tanıklarına dayanarak Butto'nun bir binadan ateş açan keskin nişancının hedefi olduğu iddiasını aktardı. İddia, cesedi inceleyip kurşun bulunmadığını ve ölüme kafatasına saplanan şarapnel parçasının yol açtığını kaydeden adli tabib Dr. Musaddık Han tarafından yalanladı. İçişleri sözcüsü Çima'nın "Patlama sonrası araçtan kafasını çıkartırken sunroof'un kolu sağ kulağının yakınına çarptı ve kafatasını çatlattı. Ne mermi ne şarapnel bulundu" açıklaması kafaları karıştırdı. Butto'nun yardımcısı Faruk Naik, açıklamayı 'bir sürü yalan' diye niteleyip "Başına ve karın bölgesine isabet eden iki kurşunla vuruldu. Sekreteri Nahid Han ve partili Mahdum Fehim araçtaydı. Herşeyi gördüler" dedi
radikal