Müşerref’i Ayakta Tutan, Muhalefetin Parçalanmışlığı

Otoriter konumu sarsılmasına rağmen General Pervez Müşerref’e bir süre daha Pakistan’ın devlet başkanı olarak kalma imkanı doğdu.

Otoriter konumu sarsılmasına rağmen General Pervez Müşerref’e bir süre daha Pakistan’ın devlet başkanı olarak kalma imkanı doğdu. Tabiî bunun sebebi muhalefetin zayıflığı değil, parçalanmışlığı. Peki bu muhalif güçler kimler?

Ortada öncelikle Pakistan İslâmi Rabıta Partisi başkanı Nevaz Şerif ve Pakistan Halk Partisi Başkanı Sayın Benazir Butto’da temsil edilen klasik partiler muhalefeti var. Öte yandan ortada aşırılıkçı İslâmi eğilimlere sahip partiler ve örgütler cephesi var.
Kadı Hüseyin ve Mevlana Fazlurrahman önde gelen liderleri. Bu iki eksen arasında son olarak yargıçlar ve avukatlar grubunda temsil edilen ‘mesleki’ muhalefet ortaya çıktı.

MUHALİF ORTAK CEPHE OLUŞMADI
Ülkede son altı ay zarfında sokaktaki kaynamalara rağmen Müşerref’in despot askeri otoritesine ortak bir iradeyle karşı koymak amacıyla muhalif akımları ve örgütleri içeren bir cephe oluşmadı. Nevaz Şerif’in partisi kendi içinde bölündü.
Zira ortada iktidarla koalisyon yapmak için parti içinden bölünen bir grup var. Sayın Butto General Müşerref’le aylardır iktidar pazarlıklarına dalmış durumda. Bu pazarlıklar, ABD’den güçlü teşvikle desteklenmesine rağmen şu ana kadar olumlu bir sonuç vermiş değil. Hatta bir grup dini parti bir zaman generalle koalisyon kurmuştu. ABD’nin ‘teröre’ karşı savaşı bu koalisyonu bitirdi.

MÜŞERREF BUTTO’YA BEL BAĞLADI
Müşerref’in kendisi ile Bayan Butto arasında muhtemel bir koalisyonun berraklaşmasına bel bağladığı kesin. Zira her iki isim de Pakistan ve Afganistan’da İslâmcılara düşmanlık noktasında buluşuyorlar. Fakat bayan Butto, kendi partisi fazla bir şey kazanmadan General’e meşru kılıf verecek iktidara yüzeysel katılıma razı olmayacak kesinlikle.

AVUKATLAR HAREKETİ ARACI OLABİLİR
Diğer yandan avukatlar hareketi son haftalarda azımsanmayacak bir halk desteğine sahip olduğunu ispatladı. Üstelik belirli partili kimliği olmamasına rağmen bu desteği aldı. Bu vatanseverlik sıfatıyla hareket, muhalif güçleri ulusal cephe çerçevesinde birleştirmek için aracı rol oynayabilir. Zira farklı eğilimleriyle bütün muhalif liderlerin saygınlığından beslenmekteler. Benazir Butto’nun partisi Amerikan ajandasına karşı çıkacak böyle bir cepheye katılmayı reddedebilir, ancak ikinci klasik parti olan Nevaz Şerif’in partisi sıcak bakabilir.

MUHALEFET MÜŞERREFE KARŞI BİRLEŞMELİ
General Müşerref halk desteğinden beslenmiyordu. Bu noktadan hareketle silahlı kuvvetler başkomutanlığı yanı sıra cumhurbaşkanlığı makamını almakta ısrar ediyordu. Hatta askeri kurumun kendisine bağlılığın sürmesi orta sınıf subaylar düzeyinde hiç de garanti değil. Müşerref hiç şüphesiz sarsıntılı bir konumda, ancak muhalefet örgütleri parçalanmış vaziyette kaldıkça varlığını sürdürecektir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan El Beyan gazetesi, 4 Ekim 2007, Arapçadan çeviri: Halil Çelik / Vakit

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!