Zambiya'nın 22 yıllık efsane lideri Yahya Jammeh binlerce destekcisinin sevgi gösterileri eşliğinde ailesiyle birlikte ülkeden ayrıldı.
Gambiya'da 1 Aralık'ta düzenlenen şaibeli devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Adama Barrow, Jammeh'in Gine'ye siyasi sürgün olarak gidebileceğini açıklamıştı.
Jammeh'in hangi ülkeye gittiğine dair bir bilgi henüz gelmedi
Gambiya’nın devrimci lideri Yahya Jammeh’in işgalci ABD öncülüğündeki Batılı emperyalistler tarafından istenmemesinin sebebi şu 6 icraatında saklı:
1- İngiliz Milletler Topluluğu’nu terk etti
Eski bir İngiliz sömürgesi olan Gambiya, 1965’te bağımsızlığını kazanmış fakat birçok alanda İngiliz sömürgesinden kurtulamamıştı. Jammeh "Yeni-sömürgeci hiçbir kuruluşa üye olmayacağız" diyerek 2013’te ülkesini bu topluluktan çıkardı.
2- Gambiya’yı İslam Devleti ilan etti
Jammeh, 2015 yılında "Gambiya'nın kaderi, Yüce Allah'ın ellerindedir. Bugünden itibaren Gambiya bir İslâm devletidir. Vatandaşlarımızın haklarına saygı duyan bir İslâm devleti olacağız" diyerek ülkedeki yönetim biçiminin İslam Devleti olduğunu ilan etti. Gambiya’da İslam Devleti her ne kadar oturmamış bir sistem olarak kaldıysa da Jammeh’in bu tavrı bölge ülkelerinde de İslami yönetimlerin çoğalmasını sağlayacağı korkusuyla, Haçlı zihniyetli Batı ülkelerini paniğe sevk etti.
3- FETÖ’cüleri ülkesinden kovdu ve okullarını kapattı
ABD ve birçok Batı ülkesinin kol kanat gerdiği FETÖ’cüler Yahya Jammeh’in öfkesinden kurtulamadı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin sonrasında FETÖ’nün bütün okullarını kapatan Jammeh, örgüt üyelerini ülkesinden kovarak sınırdışı etti.
4- Arakanlı Müslümanlara sahip çıktı
Batı’nın üç maymunu oynadığı Arakan sorununa duyarsız kalmayan Jammeh, mazlum Arakan halkına sahip çıkarak onları ülkesine davet etti ve gerek ekmeğini gerek ülkenin kısıtlı imkânlarını Arakanlı mazlumlarla paylaşma sözü verdi.
5- Seçimleri “hileli” bularak yenilenmesini istedi
Jammeh emlak kralı rakibi Adama Barrow ile yarıştığı seçimlere hile karıştırıldığını söyleyerek seçimlerin yenilenmesini istedi. Jammeh’in bu meşru talebi yerli işbirlikçileri tarafından haklı karşılanmadı. Yaşanan siyasi baskılar sonucunda Jammeh "halkına zarar dokunmaması için" görevi bırakmak zorunda kaldı. Milli gelirin oldukça düşük olduğu Gambiya’da, Batı destekli ajanların sandıklarda yüklü paralar karşılığı usulsüzlük yapmış olacağı konuşuluyor.
6- 2014’te ABD destekli darbeyi püskürttü
Uzun süredir aralarının açık olduğu İngiliz-ABD ittifakı tarafından devrilmeye çalışılan Jammeh, 2014’te ciddi bir askeri darbe girişimiyle karşılaştı. Jammeh, darbede parmağı olduğunu deşifre ettiği Gambiyalı 2 ABD vatandaşını hapse attırdı. ABD Dışişleri’nin üst üste yaptığı açıklamalarda Jammeh’i çoktan hedefe koyduğu açıkça göze çarptı. ABD güdümlü Senegal ordusunun Gambiya’ya girmesi üzerine jet hızıyla yayınladığı “Gambiya’ya askeri operasyonu destekliyoruz” açıklaması işgalcilerin başı ABD’nin niyetini ortaya çıkardı.