Alboğa, bugün başkent Berlin'de Federal İçişleri Bakanlığı ve Herbert Quandt Vakfı tarafından düzenlenen ''Almanya'da İslam imajı'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Almanların İslamiyet'e ve Müslümanlara karşı duydukları korkulardan dolayı Türklerin ve ülkede yaşayan diğer Müslümanların kırıldıklarını belirterek, ''Biz bu ülkeye bağlı vatandaşlarız'' dedi.
Almanya'da yaşayan Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduklarını ifade eden Alboğa, bu mesajın herkese ulaşması, ülkede başlatılan diyalog sürecinin de sürmesi gerektiğini ifade etti. Almanya'da yaşayan göçmenlerin Almanca öğrenmek istediğini kaydeden Alboğa, uyumun hedefinin, göçmenlerin Almanca öğrenmesi olduğu takdirde, bu konudaki engellerin de kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet de, İslamiyet'in toplumda yer edinmesi konusunda ilerleme sağlandığını, ancak Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve diğer bazı politikacıların ''İslamiyet bu ülkenin bir parçası'' şeklindeki açıklamalarının, aslında bunun bugüne kadar doğal karşılanmadığının bir ifadesi olduğunu söyledi.
Almanya'da kiliselerle devlet arasındaki ilişkilerin, 1913 yılında yapılan bir yasayla belirlendiğine dikkati çeken Laschet, Schaeuble'nin İslam Konferansını başlatmasının bu bakımdan önemli olduğunu, Almanya'da Katoliklerin çeşitli faaliyetler yapmasının, fahri bir görev olarak algılandığını, böyle bir şeyi cami dernekleri düzenlediği zaman paralel toplum oluşturulduğu şeklinde endişelerin yayıldığını kaydetti.
Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir de, Almanya'daki uyum ve İslam tartışmalarından dolayı son dönemlerde camilere ve Türk derneklerine daha sık gitmeye başladığını, buna daha önce gerek görmediğini belirtti.
Camiye ve Türk derneklerine gitme nedenlerini de açıklayan Özdemir, buralarda nelerin konuşulduğunu ve insanların ne gibi sorunları olduğunu dinlemek, anlamak, çoğulcu toplumu tanıyan bir kişi olarak da Alman toplumunun isteklerini dile getirmek istediğini söyledi. Özdemir ayrıca, Müslüman derneklerinin, çalışmalarını daha fazla tanıtmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Hristiyan Sosyal Birlik Parti'li (CSU) Bavyera eyalet meclisi üyesi Martin Neumeyer ise bu tartışmalarda bir yerlere ulaşabilmek için açık bir şekilde konuşulması gerektiğini, bu ülkenin kendilerine ait olduğunu ve değişmesini istemediklerini belirtti. Neumeyer, ülkede göçmenlerin yeni spor dernekleri de kurmamaları gerektiğini savunarak, yabancıların mevcut Alman spor derneklerine gitmeleri gerektiğini, böylelikle uyumun daha kolay gerçekleşebileceğini iddia etti.
ajanslar