Müsteşar: Çin'le füze anlaşmasında sıkıntı yok

Türkiye ile Çin arasındaki füze anlaşmasında son karar üç gün sonra veriliyor. Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, şimdilik hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma projesi 'T-Loramids' ihalesini kazanan ve Batı'nın tepkisini çeken Çin firması CMPIEC'le sürdürülen görüşmeler için, 'her şey yolunda' mesajı verdi. ABD ve NATO'nun tepki gösterdiği kararın iptalini bekleyen rakip firmalar görüşmelerin karara bağlanacağı 30 Haziran tarihini bekliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, gündeme ilişkin görüşlerini ilk defa online savunma dergisi 'C4Defence'e anlattı. Demir, yarın 'www.c4defence.com .com' adresinden yayınlanacak derginin yeni sayısında gündemi uzun süre meşgul eden sorulara cevap verdi.

'T-Loramids' ihalesinin geleceği, ABD'den F-35 savaş uçaklarının satın alınması, Ermeni Soykırımı iddialarının ardından Fransa ile ilişkilerin yeniden ısınması konusunda konuşan Demir özetle şunları söyledi; "Çin ile görüşmeler devam ediyor. Bu tür görüşmelerde teknoloji transferiyle ilgili konularda bir yere kadar iş kolay ilerler ama sonra iş kritik bir noktaya geldiğinde zorlanarak gidersiniz. Bu da öyle. Detaya, hassas alanlara girdikçe işler zorlanıyor. Teknoloji bizim olsa başkasına pazarlayacak olsak belli bir yerden sonra korumaya çalışırız. Korumacı davranırız. Süreci devam ettiriyoruz. Kimse masaya oturup da "al sana ne istersenö demez. Çin ile görüşmeler hiçbir zaman durmadı. En son SSİK toplantısından cihetle hiçbir zaman durmadı. Her zaman devam etti. Kritik teknoloji dediğimizde herhangi bir ülke ile konuşurken CPMIEC veya Lockheed Martin teknoloji konusunu sizinle belli bir yere kadar konuşur. Belli bir yerden sonrasını özellikle uzun menzilli füze meselelerinde, stratejik olan yerlerde şirketlerin söyleyecekleri fazla bir şey olmayabilir. Kendisine saklar çünkü devlet evet veya hayır diyeceği yerleri belirler."

F-35'DE GERÇEKÇİYİZ

Demir, Türkiye'nin bu yıl iki adet sipariş verdiği ve üretimine ortak olduğu F-35 savaş uçakları için, "Bütün ülkelerin olmazsa olmazı kendi filolarını devam ettirmekle ilgili herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak. İsteklerimizde gerçekçiyiz" dedi. Türkiye, F-35 uçakları için 2011 yılında ilk siparişini vermiş ancak uçağın tamamına hakim olmayı sağlayan ve silah sistemlerini de kontrol eden 'kaynak kodları' verilmediği için bu siparişini ertelemişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6 Mayıs 2014 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi bu uçaklardan 2 adedinin alınmasına karar verdi. Demir, "ABD ürünü geliştiren asıl sahibi olduğunu ortaya koyuyor. En çok sipariş veren ülkelerin 10 katı sipariş vermiş. Ürünün sahibi belli, diğerleri ortak bir anlamda. Belli kodların açılması bir yere kadar. Orada bir nokta olduğunu kabul etmemiz gerek. Her ülke kendi talebini yapacak. Belki bütün ülkelerin olmazsa olmazı kendi filolarını devam ettirmekle ilgili herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak olacak. Bütün ortakların buna saygı göstereceğini düşünüyorum. Kimse hiçbir ürüne durduk yere tam açıklık getirmez. İsteklerimizde gerçekçiyiz. Asıl olan bizim ülkemizin sürdürülebilirliğini sağlamak." dedi.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu