Nargis kasırgasının vurduğu ve 22 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği Myanmar'da, askeri yönetim olağanüstü koşullar nedeniyle yasakları gevşetiyor.
Felaketin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen yardım çalışmalarına katılmayan askerler de bugün ilk kez sokaklara çıktı.
Kasırganın vurduğu bölgelerde cesetlerin sular içinde yüzdüğü; ölü sayısında dramatik bir artış olabileceği belirtiliyor.
Askeri yönetim, enerji sıkıntısını hafifletmek için özel şirketlere koyduğu yakıt ithal etme yasağını da kaldırdı.
Ülkenin en büyük kenti Yangon'da görev yapan bir diplomat, özel şirketlerin gümrük vergisi olmadan yakıt ithal etme konusunda hükümetle anlaşmaya vardığını söyledi. İthalat izninin geçici olduğu sanılıyor.
Askeri rejim, Dışişleri Bakan Yardımcısı'nı da, kasırgadan sonra ülkeye giriş yapmak isteyen ancak vize alamayan uluslararası yardım görevlilerinin vize işlemlerini yürütmekle görevlendirdi.
Myanmar'da en büyük sıkıntı su
Kasırga felaketinin vurduğu Myanmar'da en büyük sıkıntının temiz içme suyu bulunmasında olduğu bildirildi.
Myanmar yönetiminin dün uluslararası yardım çağrısı yapmasının ardından ise ülkeye yardım yağmaya başladı. Yönetim 2004'te yaşanan tsunami faciasında dış yardımları reddetmişti, ancak bu defa, 48 saat gecikmeyle de olsa, uluslararası yardım örgütlerine kapılarını açacağını açıkladı.
BARINMA VE TEMİZ SU İHTİYACI
BM Gıda Programı, Rangun şehrinde yardım dağıtmaya başladığını açıkladı, fakat hala sular altında olan pek çok yerleşim birimine ulaşılabilmiş değil.
BM ülke genelinde bir milyonu aşkın kişinin acil barınma ve temiz su ihtiyacı olduğunu bildirdi. Ülkede şu an salgın hastalık riskinin de büyük olduğunu belirten örgüt ayrıca, BM adına çalışan yardım görevlilerinden vize istenmemesi için Myanmar yönetimine çağrıda bulundu.
Ülkeye İlk aşamada 250 bin dolarlık yardım açıklayan ABD ise 3 milyon dolar daha yardımda bulunacağını açıkladı. Danimarka'da ülkeye 1,34 milyon Euro yardım yapacağını duyurdu. Tayland ise komşusuna sağlıkve gıda malzemeleri göndermeye başladı.
Böylece tarihinin en büyük afetini yaşayan kadar Myanmar'a vaadedilen yardımların miktarı toplam 28 milyon dolara ulaştı. Yardım vaad eden diğer ülkeler arasında Hindistan ve Çin de var.
Bu arada, BM yetkilileri yollarda oluşan zararlar yüzünden birçok ufak yerleşim birimine ulaşılamadığını kaydetti. Ülkede birçok kişinin hayatını sürdürmek için dışarıdan gelecek yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.
SALGIN HASTALIK TEHDİDİ
Myanmar devlet radyosu ise afetin ardından, salgın hastalık tehdidine karşı halkı uyardı. Radyo, 4 gündür elektrik ve sudan yoksun ülkenin en büyük kenti Yangon'daki 6 milyon kişiden yiyecekleri parazitlerden korumaya çalışmalarını ve kaynatmadan su içmemelerini istedi. Yangonlulardan taze meyve yemeleri, temiz tuvaletleri kullanmaları, düzenli olarak çöplerini atmaları, sivrisinek ve yılanlara dikkat etmeleri de istendi.
Myanmar'daki yönetimin yetkilileri ise, yeni anayasa için 10 Mayısta yapılacak referandumun, kasırgadan etkilenen bazı yerleşim birimlerinde ertelenmesine karar verdi.
"Cesetler su içinde yüzüyor"
Komşu Tayland'daki BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu yetkilisi Richard Horsey ise, Nargis kasırgasının silip süpürdüğü İrravaddi deltasındaki durumla ilgili olarak "Büyük, büyük felaket" dedi.
Horsey, cesetlerin sular içinde yüzdüğü, yardıma ihtiyacı olanlara ulaşılmakta büyük güçlüklerin çekildiği rakımı düşük deltanın su altında kaldığını belirterek, kasırgada ölenlerin sayısının dramatik biçimde artabileceğini ifade etti.
Myanmar hükümeti dünkü açıklamasında, ölenlerin sayısının 22 bini geçtiğini, 41 bin kişinin kayıp olduğunu bildirmişti.
Öte yandan yardım görevlileri de kasırga kurbanları için acil önem taşıyan su arıtma tabletleri, sivrisinek ağları ve temel tıbbi malzeme gibi yardım maddelerini dağıtmaya başladı.
Yardımların her tarafın sularla kaplı olması nedeniyle botlarla taşındığı, helikopterlerin buralara ulaşamadığı kaydediliyor.
Pirinç ekili alanlar yok oldu
BM Dünya Gıda Programı (WFP) da kasırga yüzünden 1 milyon kişinin evsiz kaldığını, bazı köylerin haritadan silindiğini, pirinç ekili alanların çoğunun yok olduğunu bildirdi. Nargis'in yıkıma uğrattığı İrravaddi deltası ülkenin pirinç ambarı olarak biliniyor.
WFP, normalde yabancı ülkeler ve örgütlerden insani yardıma izin vermeyen Myanmar yönetiminin, felaketin boyutu üzerine dış yardımlara yeşil ışık yaktığını bildirerek, örgütün 800 ton gıda yardımının geldiği Yangon'da dağıtıma başladığını duyurdu.
BM yetkilileri, Myanmar yönetiminin BM yardımı taşıyan bir İtalyan uçağının ülkeye inmesine izin verdiğini de bildirdi
Budist rahipler ve Katolik rahibelerin yıkılan yolları temizleyen Yangon sakinlerine yardım ettiği belirtilirken, felaketin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen yardım çalışmalarına katılmamakla eleştirilen askerlerin de bugün ilk kez sokaklara çıktığı belirtiliyor.
Devlet televizyonuna konuşan General Tha Aye ise halka güvence vererek, durumun normale dönmekte olduğunu söyledi. Yangon sakinleri şişe su, yemeklik yağ ve pirinç fiyatlarının iki katına çıktığını bildiriyor.
Hindistan: Myanmar'ı 48 saat önce uyardık
Hindistan, 22 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği Nargis kasırgasının vurduğu Myanmar'ı, kasırgadan 48 saat önce uyardığını bildirdi.
Hindistan Devlet Meteoroloji Dairesi sözcüsü B. P. Yadav yaptığı açıklamada, felaketten 48 saat önce Myanmar meteoroloji kurumuna, kasırganın nereyi, ne zaman ve hangi şiddette vuracağı konusunda bilgi verdiklerini söyledi. Yadav, alçak basınç hava dalgasının Bengal körfezinde tespit edildiği 28 Nisandan bu yana hava hareketini yakından takip ettiklerini ve kasırganın güzergahındaki tüm ülkeleri düzenli olarak bilgilendirdiklerini söyledi.
Yadav, merkezi Yeni Delhi'de bulunan Meteoroloji Dairesinin, Bangladeş, Myanmar, Tayland, Sri Lanka, Maldivler, Umman ve Pakistan'a sürekli kasırga uyarılarında bulunduğunu ifade etti.
Bu arada Hindistan'ın bugün Myanmar'a iki askeri uçakla 8,8 tonluk yardım malzemesi gönderdiği kaydedildi.
HABER 7