Myanmar'da ilk Göçmen Kurtarma Operasyonu

Uluslararası çağrılara ilk kez yanıt veren Myanmar, Güneydoğu Asya sularında mahsur kalan Arakanlı ve Bangladeşli göçmenlerden 208'ini kurtardı.

Myanmar hükümetinin yıllardır sürdürdüğü baskılardan kaçan Arakan (Rohingya) Müslümanları ile yoksulluk sebebiyle ülkelerini terk eden Bangladeşli 208 göçmen Myanmar hükümeti tarafından kurtarıldı. 

Operasyon, uluslararası toplumun, günlerdir Güneydoğu Asya sularında aç ve susuz mahsur kalan yaklaşık 8 bin Arakanlı ve Bangladeşli göçmenin kurtarılması gerektiği çağrılarının ardından başlatıldı. Tayland, Endonezya, Malezya ve Myanmar uzun süredir kıyıya yanaşmaya çalışan tekneleri geri çeviriyordu. 

Arakan bölgesi yetkililerinin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, biri boş olan teknelerden kurtarılanların yaklaşık 200’ü Arakanlı.

Arakan’dan hareket eden Tayland bandıralı gemiler, Bengal Körfezi’nin güneyine doğru ilerliyordu. Kurtarılan göçmenler Myanmar’ın batısındaki Maungdaw kentinde kurulan geçici bir kampa yerleştirildi.

 

 
 

 

Avrupa'dan Rohingya uyarısı

AP Genel Kurulu'nda Perşembe günü onaylanan kararla, Arakanlı göçmenlerin durumunun endişe verici olduğu belirtilerek, Taylandlı yetkililere konuya ilişkin şeffaf bir soruşturma başlatması çağrısında bulunuldu.

Endonezya, Malezya ve Taylandlı yetkililerin, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan göçmenlerin hayatlarının kurtulması konusuna öncelik vermeleri uyarısı yapıldı.

Karar sonrası Malezya ve Endonezya, büyük bölümünü Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenlere geçici olarak ev sahipliği yapacaklarını açıkladı. Tayland ise göçmenlerin ülkeye kabul edilmesi konusunda herhangi bir anlaşmayı kabul etmediğini bildirmişti.

Uluslararası toplumun baskısı üzerine göçmenler konusundaki sert tutumunu yumuşatan Myanmar hükümeti de, Güney Asya'da Hint Okyanusu ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce göçmenin yaşamlarını tehdit eden koşullardan "derin endişe" duyulduğunu açıkladı.

Kararda ayrıca Myanmar yönetimine de Arakanlılara yönelik işkencelerin sona erdirme çağrısı yapıldı.

8 binden fazla kişi açık denizde

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmen yaşam savaşı veriyor.

Bangladeşliler ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Arakanlı Müslümanlar kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaşmaya çalışıyor.

Birçok göçmenin amacı, nüfusun çoğu Müslüman olan Malezya’ya ulaşmak. Bu ülkeye ulaşan göçmenlerin sayısı 45 bini bulmuş durumda. 

Myanmar’da yaklaşık 1,3 milyon Arakanlı yaşıyor. Eski adı Burma olan Myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. Arakanlı Müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Myanmar'da hükümet ve Birmanyalıların çoğu, Bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir Bengali lehçesi ile konuşan Arakanlıları 'kaçak göçmen' olarak görüyor.

Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Arakan çiftlere sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.

Birleşmiş Milletlere göre bu grup dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

Kaynak: AFP, AA

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor