Myanmarlı Müslümanlar Zorda

Myanmar'ın Arakan eyaletinden canlarını kurtarmak için kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, dış yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor

Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingya Müslümanları, Bangladeş'in Myanmar sınırındaki Cox's Bazar kentinde bulunan iki kampa yerleşmiş bulunuyor. Bu kamplarda temel gereksinimlerini karşılamaktan oldukça uzak olan Müslümanlar yardım bekliyor.

Cox Bazar'daki iki kampta resmi rakamlara göre 28 bin kişi yaşıyor ancak gerçek rakamın bu sayının çok üzerinde olduğu kaydediliyor.

Kutub-al Om kampı bunlardan birisi. Bu kampa Rohingya Müslümanları 5 yıl önce yerleşmeye başlamış. Myanmar'daki şiddet olayları arttıkça kampa yerleşenlerin sayısı hızla çoğalmış ve alanı sürekli genişlemiş.

Kutub-al Om kampında AA'ya açıklama yapan Nur Muhammed, dün Arakan (Rakhine) eyaletinden kaçarak kampa sığınan bir yakınının anlattıklarını şöyle aktardı:

"Arakan'da kadınlara tecavüz ediliyor ve öldürülüyor. Sakallı kişileri gördüklerinde de sakallarını kesip öldürüyorlar ve toplu olarak gömüyorlar. Önde gelen din alimlerine de baskı yapıyorlar ve öldürmeye çalışıyorlar. İnsanlar artık yemek bulamadıkları için ağaçları ve yeşillikleri yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor.

Şanslı olanlarsa kaçarak Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor ama onların da birçoğu yolda hayatını kaybediyor. Özellikle Müslümanları tamamiyle yok etme amacına yönelik çalışıyorlar.

Bu eziyetleri bölgede yaşayan Budistler, hükümetin istihbarat elemanları ve polisler yapıyor."

Kamplarda yaşam

Myanmar'dan kaçarak sınırı geçen ve kamplara ulaşabilen kişileri de rahat bir yaşam beklemiyor.

Sığınmacılar kamplarda oldukça ilkel şartlarda yaşamaya çalışıyor.

Geçmiş yıllarda kampa yerleşenler Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılan barakalarda kalıyor.

Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını ise barakaların dışında yapılmış toplu mekanlarda karşılıyorlar.

Daha yakın tarihlerde gelen Rohingya Müslümanları ise kendi imkanlarıyla yaptıkları derme çatma barakalarda yaşıyor.

Su ihtiyaçlarını ise kampın ortasında yapılmış kuyulardan tulumbalarla çıkararak gideriyorlar. Bu tulumbaların etrafını yıkanmak için kullananlar da var.

Kamplarda en büyük problemi ise çocuklar yaşıyor. Giyecek elbiseleri ve ayakkabıları olmayan çocuklar, atık suların içinde ve tuvalet olarak kullanılmış alanlarda son derece sağlıksız bir şekilde vakit geçiriyorlar.

Kamplarda yaşayan erkeklerin çalışabilecekleri iş imkanları yok. İhtiyaçlarının karşılanması için uluslararası kuruluşlardan gelecek yardımları bekliyorlar. Bangladeş hükümetinin ise gönderilen yardımları tam olarak kendilerine ulaştırmadığını iddia ediyorlar.

Rohingya Müslümanları kampta cami olarak kullandıkları bir barakada namazları birlikte kılıyorlar. Namazın ardından Ramazan dolayısıyla imam vaaz veriyor.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu