NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO Liderler Zirvesi'nin ilk gününün ardından yaptığı açıklamada, "ara füze savunma kabiliyeti" ilan ettiklerini ve 2014 sonunda bütün uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilmesinden sonra NATO'nun tamamen çekip gitmeyeceğini belirtti.
Şikago'daki NATO Zirvesi'nin ilk gününün ardından bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "ara füze savunma kabiliyeti" ilan ettiklerini kaydederek, "Bu ilan, NATO'nun tüm Avrupa nüfuslarını, topraklarını ve güçlerini tam koruma altına almaya dönük uzun vadeli hedefimize uzanan bir ilk adımdır. Sistemimiz farklı müttefiklerimizdeki uydular, gemiler, radarlar ve önleyicilerden oluşan füze savunma unsurlarını NATO komuta ve kontrolü altında birbirine bağlayacak. Bizim Avro-Atlantik bölgesinin dışından gelen tehditlere karşı kendimizi korumamızı sağlayacak" dedi.
Rasmussen, Baltık ülkelerindeki hava devriyelerini de belirsiz bir süreyle devam ettireceklerini söyledi. Rasmussen, konuşmasında Afganistan'a ilişkin olarak da, 2014 sonunda ülkedeki bütün güvenlik sorumluluğunun Afganlara bırakılacağını belirterek, "Savaş görevimiz sona erecek ama çekip gitmeyeceğiz. Geçiş tamamlandıktan sonra NATO yeni bir görev yürütecek; Afgan güvenlik güçlerini eğitmek ve onlara tavsiye ile destek vermek" diye konuştu.
60 dünya liderinin katıldığı görüşmelerin dünyanın Afganistan halkına bağlılığı konusunda güçlü bir sinyal gönderdiğini ifade eden Rasmussen, "İstikrarlı ve güvenli bir Afganistan için önemli adımlar attık. Cumhurbaşkanı Karzai ile Lizbon'da anlaştığımız gibi Afgan güçlerinin 2014 sonunda ülke güvenliğinden tamamen sorumlu olması ortak amacımızdır ve işler yolunda gidiyor" şeklinde konuştu.
Rasmussen, Afgan güvenlik güçlerinin şu anda ülkenin nüfusunun yarısına güvenliği sağlamakta başı çektiğini, bu oranın yakında yüzde 75'e çıkacağını kaydetti. Rasmussen, gazetecilerin Afgan güvenlik güçlerinin yıllık 4,1 milyar doları bulan masrafının kim tarafından karşılanacağı yönündeki sorusuna, "Bu sorumluluk sadece NATO ve ISAF'ın değil, bütün uluslararası toplumun sorumluluğudur ama eminim ki NATO müttefikleri ve ISAF ortakları bu faturanın önemli bir kısmını karşılayacaktır" şeklinde cevap verdi.
Füze kalkanı konusunda ise Rusya'yla diyaloğa devam edileceğini belirten Rasmussen, "NATO savunma sistemini geliştirmeye karar verdik, çünkü füzeleri gerçek bir tehdit olarak görüyoruz ve bundan dolayı nüfuslarımızı etkili bir şekilde korumak için gerçek bir savunmaya ihtiyacımız var. Tabii bu Rusya tarafından engellenemez. Çünkü bu bir NATO kararı ama Rusya'yı da işbirliği için çağırdığımızı ve bu davetin hala geçerli olduğunu da belirtmeliyim. Umarım Rusya, işbirliği yapmanın ortak yararımıza olduğunu anlar" ifadelerini kullandı.
iha