Zirvede Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de yer aldığı heyetle temsil ediliyor.
Katılımcı devlet ve hükümet başkanları ile bakanlar, Almanya ve Fransa'ya gelmeye başladı.
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, akşam üzeri Almanya'ya gelecek. "Tarihi nitelikli" olduğu ve "törensel önem taşıdığı" belirtilen zirvede, ittifakın 21. yüzyıla ilişkin vizyonunu ortaya koyan ittifak güvenliği deklarasyonunun kamuoyuna açıklanması bekleniyor. İttifakın gelecek 10 yıllarda yeni güvenlik unsur ve tehditlerini nasıl göğüsleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak olan NATO Konseyi'nde devlet ve hükümet başkanları, "Atlantik İttifakı Deklarasyonu" belgesi yanı sıra bir ortak bildiri ve bir "Afganistan Deklarasyonu" yayımlayacak. ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk defa katılacağı zirve sırasında Afganistan dosyası, Fransa'nın askeri kanada dönüşü, yeni NATO Genel Sekreterinin belirlenmesine ilişkin temaslar, terörizmle mücadele, Rusya ile ilişkiler, NATO-AB ilişkileri gibi konular, resmi veya gayrı resmi gündemde yer bulacak. Fransa'nın Strasbourg, Almanya'nın Kehl ve Baden-Baden kentlerinde yapılacak NATO zirvesi sırasında karşı gösteriler ve protesto hareketleri nedeniyle Fransa ve Almanya'da 15'er bin polis ve güvenlik uzmanı görevlendirildi, olağanüstü önlemler alındı.
Fransa, zirve dolayısıyla daha önce Schengen Anlaşması gereği Almanya sınırında kaldırdığı vize denetimlerini 20 Mart ile 5 Nisan arasında yeniden yürürlüğe koymuştu.
İttifaka yeni üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın ilk defa katıldıkları NATO zirvesi, bu akşam törenler ve yemekli çalışma toplantılarıyla başlayacak ve yarın son bulacak.