NATO’dan iş dünyasına çağrı: Savaş senaryosuna hazırlanın

NATO'nun askeri komitesinin başkanı, bölgede olası bir savaş yaklaşırken işletmeleri Rusya ve Çin'e daha az bağımlı olmaya çağırdı.

Üst düzey bir NATO askeri yetkilisi yaptığı bir açıklamayla işletmelere, bir çatışma sırasında erişimi kesebilecek olan Çin ve Rusya'ya güvenmek yerine üretimlerini eve getirerek potansiyel bir “savaş senaryosuna” hazırlanmalarını tavsiye etti.

Brüksel'de Avrupa Politika Merkezi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan NATO'nun Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, işletmelerin “savaş zamanı senaryosuna” hazırlanmaları ve üretim ve dağıtım hatlarını buna göre ayarlamaları gerektiğini vurguladı. Bauer, muharebeleri orduların kazanabileceğini ancak savaşları kazananların ekonomiler olduğunu da sözlerine ekledi.

Caydırıcılığın sadece askeri kapasiteyle ilgili olmadığını, mevcut tüm araçların silah olarak kullanılabileceğini vurgulayan Bauer, “Bunu artan sabotaj eylemleriyle görüyoruz ve Avrupa bunu enerji tedarikinde gördü” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kastederek “Gazprom ile anlaştığımızı sanıyorduk ama aslında Bay Putin ile anlaşmışız” diyen Bauer, “Aynı şey Çin'e ait altyapı ve mallar için de geçerli. Aslında Xi ile bir anlaşmamız var.” diye ekledi.

Bauer ayrıca, Avrupa ve ABD'deki işletmelerin, ticari kararlarının uluslarının güvenliği açısından stratejik sonuçları olduğunu anlamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Bu gelişme, NATO ve Ukrayna'nın salı günü Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde bir toplantı düzenlemeye hazırlandıkları bir sırada meydana geldi.

Bauer'in açıklaması, NATO üyelerinin Ukrayna'ya silah sevkiyatı yaparak çatışmayı tırmandırma niyetlerini açıkça ortaya koymalarıyla bölgede gerilimin arttığı bir dönemde yapıldı.

TASS'ın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin Ukrayna'ya ATACMS konuşlandırmasına karşılık olarak Rusya'nın Asya-Pasifik bölgesinde daha kısa ve orta menzilli füzeler konuşlandırmayı düşünebileceğini belirtti.

Gazetecilere konuşan Ryabkov, bu seçeneğin ABD'nin dünyanın herhangi bir bölgesine füze konuşlandırmasına potansiyel bir askeri-teknik yanıt olarak masada durduğunu söyledi.

Üst düzey Rus yetkili, “Askeri-teknik yanıtımız da dahil olmak üzere bundan sonraki adımlarımız, ilgili ABD sistemlerinin dünyanın herhangi bir bölgesinde konuşlandırılmasına bağlı olacaktır” dedi.

Mevcut durumun ve olası bir tırmanmanın sorumluluğunun yalnızca Kiev'in “geçici hırslarını ve en canice tasarımlarını” desteklemekle suçladığı Washington ve Avrupalı müttefiklerine ait olduğunu vurguladı.

Rus yetkili ayrıca, füze konuşlandırmalarından kaynaklanacak herhangi bir tırmanmanın küresel istikrar açısından ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Ryabkov, Washington'un “insanlık dışı” politikalarını eleştirdi ve silah kontrol çerçevelerini baltalayarak Asya-Pasifik gibi stratejik bölgelerdeki gerilimi daha da tırmandırmakla suçladı.

YDH

Güncel Haberleri

Nahale: Bu savaştan ellerimizde silahlarımızla çıkacağız
Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı işte ayrıntılar
İşgalci İsrail'den Suriye açıklaması: 3 bin 300'den fazla...
Gazze'den ateşkes haberi neden gelmiyor? Hamas yanıtladı
CHP'den Vatandaşa Dev Hizmet(!)