Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'nın ısrarlı bir şekilde kabul edilmesini istediği iki devletli çözümü kabul edip etmeyeceğini, yerleşim merkezlerine ilişkin kararını açıkladı.
İran Tehdidini Hatırlattı
Netanyahu, konuşmasına İran tehdidiyle başladı. Netanyahu "Şimdi önümüzde üç tehlike bulunmakta. İran, küresel mali kriz ve barış" dedi.
Netanyahu "İran'ın nükleer silahlanmasına karşı uluslararası cephenin oluşması için çalışıyoruz" dedi.
İsrail ve tüm dünyanın İran tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Netanyahu, daha önceden bir çok kez dile getirdiği gibi bu tehdidin İslam'dan değil aşırılık yanlılarının görüşlerinden kaynaklandığını söyledi.
Netanyahu, Hüsnü Mübarek'le yaptığı görüşmesinde de bölgedeki çatışmanın aşırılık yanlılarıyla barış yanlıları arasında olduğunu söylemişti.
Netanyahu'dan Barış Çağrısı
Filistinlilere seslenen Netanyahu, kısa bir süre içerisinde barış müzakerelerinin başlatılmasını istedi.
Netanyahu'nun "Arap liderlere sesleniyroum. Gelin hep beraber Riyad'da, Şam'da ya da Beyrut'ta barışı yapalım. Gelin ve ön şartsız barış müzakerelerine başlayalım. Ben savaş istemiyorum. İsrailli bir kişi savaş istemez" sözleri, salondan büyük alkış topladı.
Netanyahu "Obama'nın bölgede yeni bir dönem başlatması çağrısını destekliyorum" dedi.
Netanyahu "Ne zaman biz Filistinlilere yaklaşsak onlar bizden uzaklaştılar. Gazze'den çekilmemize karşı intihar eylemleri başladı" dedi.
Netanyahu "Biz barış istiyoruz. Kassam ve Grad füzelerinin Tel Aviv'e düşmesini istemiyoruz" dedi.
Netanyahu "Filistin Yönetimi'ne sesleniyorum. Ön şartsız müzakerelere başlaması çağrısında bulunuyorum. Bir çok savaşa katıldım. Değerli arkadaşlarımı kaybettim. Şimdi Filistinlilerle barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Halkımız da Filistinlilerle barış içerisinde yaşamak istiyoru" dedi.
Bölgedeki Temel Sorun: Yahudi Devletinin Tanınmaması
Netanyahu, bölgedeki temel sorunun, Arap liderlerin Yahudi devletini tanımaması olduğunu söyledi. Netanyahu "Hatta mutedil Filistinliler bile Yahudi devletini tanımaya karşı çıkıyorlar" dedi.
Netanyahu "İsrail devleti, Yahudi halkının devletidir ve böyle de kalacaktır. İsrail'in Yahudi halkının devleti olduğunun kabul edilmesi halinde sorunlar çözüme kavuşacaktır" dedi.
Netanyahu, bölgesel işbirliğini geliştirmek için Arap liderlerle bir araya gelmeye hazır olduğunu ifade etti.
Mülteciler Sorunu
Filistinli mültecilerin sorununa değinen Netanyahu "Bu topraklarımız atalarımızındır. Mültecilerin sorunu, İsrail devletinin dışında çözülmelidir" dedi.
İsrailli yetkili yaptığı açıklamasında, Netanyahu'nun silahtan arındırılmış bir Filistin devletinin kurulmasını kabul edeceğini söyledi.
Kudüs, İsrail'in Başkenti Olarak Kalacak
Netanyahu, Filistinliler açısından hassas olan Kudüs meselesine de değindi. Netanyahu "Kudüs, İsrail devletinin başkenti olarak kalacaktır. Kudüs, tüm dinlere açık olacaktır" dedi.
İsrail, Teröristlerle Masaya Oturmayacak
Hamas ve Hizbullah'ın hedeflerine dikkat çeken Netanyahu "İsrail, kendisini yok etmek için çalışan teröristlerle müzakere yapmayacaktır" dedi.
Uzmanlar: Netanyahu "Yol Haritası"nı Kabul Edecek
Uzmanlara göre Netanyahu, "Yol Haritası" olarak da adlandırılan barış planını kısmen tanıdığını açıklayacağını belirtmişlerdi.
AP de Netanyahu'nun Filistin devletini tanımaya hazır olduğunu ilan edeceğini bildirdi. Yol Hatirası planı kapsamında Filistin devletinin kurulması öngörülüyordu.
Netanyahu Karşı Çıkıyordu
Şubat ayında yapılan seçimlerde iktidara gelen Netanyahu, seçim kampanyası sırasında iki devletli çözüme karşı şiddetli bir şekilde karşı çıkıyordu.
Hamas ve diğer direniş hareketleri, Yol Haritası planının direnişin tasfiyesini hedeflediği için karşı çıkıyor.
Diğer yandan Arap dünyası, İsrail'den Arap Barış Girişimi'ni kabul etmesini bekliyor. 2002 yılında Suudi Arabistan tarafından gündeme getirilen plana göre İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi halinde Arap ülkeleri de İsrail'in varlığını tanıyacak.
isra haber
Etiketler: Netanyahu Kudüs Yahudi İsrail Yol Haritası Suudi Arabistan Barış Hamas Mülteci 1967 İran Tehdit iki devletli çözüm Gazze intihar Obama terörist Hizbullah müzakere