Nijerya hükümeti ''çocukları zehirledikleri'' gerekçesiyle üç büyük tütün firmasına dava açtı. Hükümet, tütün firmalarından sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi için 44 milyor dolarlık tazminat talep ediyor.
Nijerya, tütün devleri British Tobacco, Philip Morris ve International Tobacco'yu gençler arasında sigarayı özendirmekle suçluyor. Firmalar ise, suçlamaları reddederek, "çocukları hedef almayan sorumlu firmalar" olduklarını savunuyor.
Sigara karşıtı gruplar ve sivil toplum örgütleri Nijerya'yı davada destekliyor. Dava süresince firma içi yazışmalar mahkemeye kanıt olarak sunulacak.
Büyük tütün firmaları uzun süredir Avrupa ve ABD'deki kayıplarını telafi etmek için özellikle Afrika pazarını hedef almakla suçlanıyor. Dava, gelişmekte olan bir ülkenin tütün devlerine açtığı ilk dava olması açısından önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Nijerya'da genç nüfusun yüzde 18'i sigara içiyor.
ON ÜÇ SANİYEDE BİR KİŞİ ÖLÜYOR
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) verdiği rakamlara göre dünyada her on üç saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor ve bu rakama ölmeden önce yıllarca acı çeken insanlar dahil değil.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE SİGARA KAN KAYBEDİYOR
ABD, Kanada ya da Avrupa Birliği gibi yerlerde devlet, bu dev endüstriyi kırmış durumda ve her geçen gün sigarayı bırakanların sayısı artmakta. Bu ülkelerde, sigara reklamları yasaklanmış durumda ve aleyhlerine açılan yüksek tazminatlı davalar, sigara üreticilerini yıldırmaya devam ediyor.
Tüm bu sebepler, tütün şirketlerini gelişmekte ve az gelişmiş olan ülkelere yöneltiyor. Çünkü bu ülkelerde ki kanunlar yetersiz ve olan kanunlar da gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi uygulanmıyor.
YENİ PAZAR AZ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER
Bu ülkelerde sigara reklamlarına karşı hiçbir kanun yok varsa bile yeteri kadar zorlayıcı değil ve sigara firmalar yeni tiryaki bulmakta hiç zorlanmıyor. Asya ve Afrika kıtasının nüfusu tüm dünya nüfusunun yüzde 80'nini oluşturuyor ve tütün endüstrisini yeni tüketici arayışında kendine çekiyor.
KADINLAR DAHA ÇOK TÜKETİYOR
Tütün endüstrisi için bir diğer cezp edici pazarı kadınlar oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre günümüzde az gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınların sadece yüzde 7'si sigara içiyor.
Örneğin, Çin'de erkek nüfusun 1/3'ü sigara içerken, kadın nüfusunun yalnızca yüzde 1'i sigara kullanmaktadır.
Ancak, endüstri kadınları ele geçirmek için, özellikle kadınlara yönelik sigara markaları üretmektedir.
Çin'deki Yurin (Güzel Kadın) isimli sigara bunlara bir örnektir. Bunun yanı sıra, Philip Morris firması Hong Kong'da kadınlar arasında Virginia Slims markasını yaygınlaştırmak için kampanyalar yapmaktadır.