Nükleer silah İsrail"de yok mu?

Erdoğan, “Ortadoğu’da sadece İran değil, İsrail de nükleer silaha sahip. O niçin hiç gündeme gelmiyor. Gazze’de İsrail fosfor bombaları kullandı. Bu ne? Kitle imha silahı... Bu hiç masaya gelmiyor” dedi

Başbakan Erdoğan, ABD temaslarıyla ilgili olarak The Plaza Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı.
İran'ın nükleer silahları ile alakalı olarak kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan; "Şu ana kadar bize İran ile arabuluculuk konusunda herhangi bir teklif söz konusu değil. Türkiye'den herhangi bir şey talep edilirse, bu konuyla ilgili biz her zaman hazırız diyoruz. Sayın Ahmedinejad'ın yaptığı açıklamalar, bir nükleer silaha yönelik değil, barışçıl amaçlı zenginleştirmeye yönelik. Aslında çok daha farklı konuşulacak konular var diye de düşünüyorum. Çünkü konuşanlar, hepsi de kendilerinde nükleer silah olanlar. Biz Ortadoğu'da nükleer silaha tamamen karşıyız. İstemiyoruz böyle bir şeyi. Ortadoğu'da da nükleer silahı olan ülke var, örneğin İsrail. Bir fark var, İsrail UAEK'ya üye değil, İran üye... Kaldı ki Gazze'de fosfor bombaları kullanıldı. Bu ne? Kitle imha silahı. Bunun neticesinde 1400 kadın ve çocuk orada öldü, 5000 yaralı. Bunlar hiç masaya gelmiyor. Bunlarla ilgili hazırlanmış raporlar varsa, bunlar gündeme gelmiyor. Şahsen, sorumluluk mevkiinde olan bir insan olarak rahatsız ediyor. Niçin bunlar masada yok, niçin bunlar konuşulmuyor? Yatıyoruz, kalkıyoruz İran" şeklinde konuştu.
"İRAN'A SALDIRIYI TEMENNİ ETMEYİZ, ÇOK YANLIŞ OLUR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; "Biz İran'ın nükleer santrallerine saldırı senaryosunu bölgede temenni etmeyiz, yani bu çok çok yanlış bir şey olur, yani bundan bu çılgınlığa teşebbüs edenler salt olarak zarar görmez" dedi. Erdoğan, "Bakın Irak'la ilgili süreci yaşıyoruz, bunun bize ders olması lazım, yani şimdi sormak gerekir, kendi kendimize soralım, yani Irak'ta neyi hallettik?.. Şu anda bir ülke, bir medeniyet bana göre çöktü, milyonu aşkın insan öldü" diye konuştu. Önümüzdeki haftalarda Irak'a yapılacak ziyaret ile alakalı olarak da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan; "Irak'a Ekim'in ortalarında gideceğiz. Burada icracı bakanlarımızla beraber orada olacağız. Karşılıklı olarak görüşmeler yapılacak. İş adamlarımızı da götürmeyi planlıyoruz" dedi.
"DEMOKRATİK AÇILIM SADECE KÜRT KÖKENLİLERE DEĞİL"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılımla ilgili olarak, "Bu sadece Kürt kökenli vatandaşların sorunlarını kapsayan bir açılım değil. Başta terör sorunu olmak üzere... Şu anda Alevi Çalıştayları yapıyoruz, aynı şekilde Ermenistan'la ilişkilerimiz bu konunun içinde, azınlıklarla ilgili konular bunun içinde. İşsizlik bunun içinde" dedi. Başbakan Erdoğan, Azeri bir gazetecinin soruları üzerine de; "Sayın Obama'dan isteğimiz, Minsk sürecinin hızlandırılması. Bu konuya onlar da çok önem verdiklerini, süreci hızlandırdıklarını, hızlandıracaklarını söylediler. Aynı konuyu Medvedev ile de görüştüm. Çünkü Azerbaycan-Ermenistan arasında bir karara, bir neticeye varılırsa, bu Türkiye'nin işini kolaylaştıracaktır. Ondan sonra biz de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde çok daha rahat karar verebiliriz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Biz bunun daha da yayılması düşüncesindeyiz. Bizim vizesiz gidip geleceğimiz birçok ülkeler var, rahatlıkla bunu kurabiliriz" dedi.
"GAZZE'DE KİTLE İMHA SİLAHLARI KULLANILDI"
Başbakan Erdoğan Ortadoğu'da barış yönünde iyimser olup olmadığının sorulması üzerine, "İyimser olmak istiyorum" cevabını verdi. Gazze'deki durumu ABD'de bulunduğu süre içinde pek çok platformda açıkladığını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Burada medyaya çok büyük görev düşüyor. Yani Gazze'de kitle imha silahı kullanılmıştır, fosfor bombaları kullanılmıştır ve 1400 insan orada ölmüştür, 5 bin insan yaralanmıştır ki; bunların bir kısmı Türkiye'de tedavi görmüştür. Biz bunları bizzat gördük, yaşadık. Yani şu anda Gazze'nin biliyorsunuz bu bombardıman neticesinde altyapısı çökmüştür. BM'nin binaları aynı şekilde çökmüştür. Hâlâ orada insanlar maalesef çadırlarda yaşamaktadır. Tabiî bütün bunların gelişmesi karşısında İsrail inşaat ile ilgili herhangi bir giriş çıkışa müsaade etmemiştir. Sadece şu anda ilaç, gıda, burada bu iş devam ediyor."
"KORUMA SKANDALI İÇİN ÖZÜR DİLEDİLER"
Erdoğan, "Clinton Vakfı'nın toplantısında o gün yaşanan gerginlikle ilgili olarak neler yaşandığının sorulması üzerine ise bunun üzerinde durulacak bir konu olmadığını kaydetti. Başbakan Erdoğan; "Bana göre çok çok basit bir olaydı. Bu sadece Washington güvenlik servisiyle, bize verilmiş olan güvenlik görevlileri arasındaki bir olaydı, olayın gazetelere yansıması da bizi üzmüştür. Yani bizim polisimizle, bizim güvenliğimizle alakalı bir konu değil, tamamen kendi güvenlikleri arasındaki bir iletişimsizlikten gelen bir şeydir ve konuyla ilgili de zaten ABD'nin yetkilileri açıklamalarını yaptılar. Olay odur ve bunun dışında herhangi bir şey yok. Tabiî ben olay o boyuta gelince artık o toplantıya katılmayı da doğru bulmadım. Tabiî katılamadığım için de üzüldüm. Böyle olmamalıydı ama herhangi abartılacak bir şey yok. Aynı şekilde tabiî Clinton ailesi de bundan üzüldü ve eşleriyle ertesi gün yemekte görüştüğümüzde onlar da bu konuyla ilgili bize özür beyan ettiler. Bunu da çok samimi bir şekilde söylediler. Böyle bir büyük ebatlı bir şey söz konusu değil" dedi.
"İRAN'A SALDIRI GÜNDEME GELMEDİ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika temasları sonrası kurmayları ile birlikte Türkiye dönüşünde Atatürk Havaalanı'nda da bir açıklama yaptı. Erdoğan şunları söyledi; "Amerika'da yaklaşık 1 haftalık bir seyahatimiz oldu. BM'nin bu yılki genel görüşmelerinde 150'nin üzerinde ülke ve devlet başkanları seviyesinde temsil edildiler. Sonuç bildirgesi oybirliğiyle çıktı. BM'deki hitabımda ağırlıklı olarak uluslararası sorunlar ve bölgesel sorunlar benim de buradaki konuşmamım içeriğini teşkil ediyordu. ABD, Rusya, İran, Pakistan, İtalya, Hindistan, Lübnan olmak üzere yaklaşık 32 hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yaptım. Bölgeye yönelik olarak da Afganistan'da komutayı alma sürecimiz var, bunları değerlendirdik. Özellikle Ortadoğu'da ilişkilerin gidişatını değerlendirdik. Obama ile görüşmemizde bölgesel sorunları ve Ermenistan açılımını konuştuk. Başkan Obama'ya ikili ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini söyledim. Demokratik açılım, sorun alanlarımızdan biri; örneğin Ermenistan, örneğin terör sorunu, bunları gündeme almamamız mümkün değil."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi'nde İran'a askerî müdahale konusunun gündeme gelmediğini söyledi. Basın mensuplarının soruları üzerine Başbakan Erdoğan, BM Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi'nde İran'a askerî müdahalenin gündeme gelmediğini söyledi. "Bazı şeyleri zannediyorum yanlış anlıyoruz. Ya da tercümeler yanlış geliyor" diyen Başbakan, katıldığı hiçbir toplantıda silahlı müdahalenin gündeme gelmediğini vurguladı. Yaptırımın birçok çeşidi olduğunu belirten Erdoğan, "Bunlar ekonomik yaptırımlar olabilir, ülkelerin diplomatik ilişkilerini kesme yaptırımları olabilir. Akla hemen silahla müdahale geldiği zaman sadece İran'ı rahatsız eden bir konu olmaz, dünya uluslarını da rahatsız eden bir konu olur. Şu anda Irak'ta yaşananları görüyorsunuz. Sadece Irak değil, tüm dünya uluslarını rahatsız emiştir ve faturası ağır olmuştur. Böyle bir şey, katıldığımız toplantılarda söz konusu olmadı. Özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gündeminde olduğu halde, o gündemde kimse böyle bir ifadeyi kullanmadı. Nereden nasıl geldi bilemem" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ABD'den almayı planladığı füze rampalarıyla ilgili de kamuoyunda yanlış bilgilerin yer aldığını ifade etti. Medyada yer alan ifadelerin doğru olmadığını ve henüz alımın kesinleşmediğini vurgulayan Erdoğan, "Bu konuda da ifade edilen rakamlar çok yanlış. 7-8 milyar dolarlık alım söz konusu değil. Verilmiş bir karar söz konusu değil. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız konuyla ilgili çalışmalarını yapıyor. Böyle bir şey icra komitesine gelecekse, bu paket aslında 4 rampalık bir pakettir ve 1.3 milyar dolarlık bir ihale söz konusudur" diye konuştu. Erdoğan, alınması gündemde olan füze rampalarının sabit değil, mobil olduğunu vurguladı.

 

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım
"Ülkemde siyonist istemiyorum"