ABD Başkanı Barack Obama, İran'la yapılan nükleer anlaşmayı Amerikan New York Times gazetesine değerlendirdi. Obama, İran'la yapılan nükleer anlaşmayı, "hayatta bir kez yakalanabilecek şans" olarak nitelendirdi. Obama, İran'la uzlaşmadan rahatsız olan Arap ülkeleriyle "çetin bir görüşme" yapacağını da söyledi.
Obama İsrail'in anlaşmadan rahatsız olmasının sorulması üzerine, "Bu üzerinde kafa yorduğum bir alan. Bakın, İsrail güçlü ve bıçkın bir demokrasi. Biz de bunun büyük kısmını paylaşıyoruz. Aynı kanı taşıyoruz, aynı ailedeniz. Bu İsrail ve ABD ilişkisini özel kılan şeylerin bir parçası ve bu korunmalı. Ben, İsrail'in yerleşim politikalarına karşı çıkabilme kabiliyetine sahip olmalıyım bunu yaparken de İsrail karşıtı olarak görülmemeliyim. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da benim politikalarımı paylaşmayabilir, bunu yaparken de Demokrat karşıtı olarak görülmemeli. Bence bu birçok ortak noktamız olduğu gibi stratejik farklılıklarımızın da olabileceğini kabul etmenin en doğru yolu. Ve bence her iki taraf için de bir diğerinin başka bir ülke ile işbirliği yapmasına saygı duyması önemlidir ve diğer tarafı sadece kendisiyle çalışmaya zorlamamalıdır.
İSRAİL'E SALDIRI OLURSA YANINDA YER ALIRIZ
Obama, "İran vazgeçmez şeklinde bir anlayış var. Bu sadece böyle değildir. Ve bize göre, denemek gerek, biz tüm şeçeneklerimizi koruyoruz, biz saf değiliz-ancak eğer bu meseleleri diplomatik olarak çözebileceksek, biz daha güvende oluruz ve müttefiklerimizi daha iyi şekilde koruyabiliriz, kim bilir? İran değişebilir. Eğer değişmezse, bizim caydırıcı kabiliyetimiz, bölgedeki askeri üstünlüğümüz devam ediyor. Kendimizi ve müttefiklerimizi savunacak kabiliyetimizi ortadan kaldırmıyoruz. Bu durumda, neden denemeyelim ki?
Başbakan Netanyahu'yu duyabiliyorum, onun bu algısına saygı duyuyorum. İsrail bölgede daha hassas konumda ve İsrail'i anlayabiliyorum. İsrail halkına diyeceğim o ki; İran'ın nükleer silah elde etmesini, diplomatik yollardan daha etkili bir şekilde engellemenin bir formülü yok. Eğer İsrail'e yönelik bir saldırı olursa, biz İsrail halkının yanında oluruz." dedi.
OBAMA ARAP ÜLKELERİNİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR
ABD Başkanı Obama diğer taraftan Arap ülkelerini de anlaşma konusunda ikna etmeye çalışıyor. Obama İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu Arap ülkelerine anlatmak için bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Obama, liderlerle görüşmesinde İran’la uzlaşılan çerçeve anlaşmasının detaylarını ele aldı. Buna göre her konuda mutabakat sağlanana kadar hiçbir anlaşmanın olmayacağını vurgulayan Obama, önlerindeki birkaç ayın, İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu teyit edebilir kalıcı ve kapsamlı anlaşmanın teknik detaylarını belirlemek için harcanacağını dile getirdi. Nihai anlaşmanın 30 Haziran’da tamamlanması bekleniyor.
ARAP ÜLKELERİNİN POLTİKALARI DAHA KESKİN OLACAK
İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırmaya dönük eylemlerini bölgedeki ortaklarıyla ele almak için ABD’nin taahhüdünü tekrarlayan Obama, ayrıca, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin liderlerini bu konularda daha fazla istişarelerde bulunmak üzere Camp David’de bahar aylarında yapılacak toplantıya davet etti. Obama’nın telefonuna rağmen Amerikan New York Times gazetesi ise Arap ülkelerinin İran’la varılan anlaşma sonucu İran’ın bölgedeki politikalarına karşı daha keskin bir tutum alacağını yazdı.
"ÇOK ÇOK KÖTÜ BİR ANLAŞMA"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir kez daha BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya'nın İran'la yaptığı nükleer uzlaşmayı "çok çok kötü bir anlaşma" olarak niteledi.
Amerikan televizyonuna konuşan Netanyahu, Lozan'da yapılan anlaşmanın İran'a "atom bombası" yapma yolunu açtığını iddia etti. İran'la nükleer bir anlaşmayı sabote etmeyi amaçlamadığını ileri süren İsrail Başbakanı Netanyahu, "Ben kötü bir anlaşmayı engellemeye çalıştım" dedi.