ABD Başkanı Barack Obama, CNN kanalında Amerikan dış politikası ve güvenlik öncelikleriyle ilgili soruları yanıtladı. Programa ABD ordusundan temsilcileri de katıldı.
Suriye'deki krize ilişkin önceliklerinin "Amerikan askerlerinin güvenliği" olduğunu söyleyen Obama, "Dünyanın her yerinde kötü şeyler oluyor. Bunları değerlendirirken çok sayıda Amerikan askerini (o bölgelere) göndermenin bize daha iyi bir sonuç getirip getirmeyeceğine bakmamız gerekiyor" dedi.
ABD yönetiminin Suriye politikasının sıkça eleştirildiğinin farkında olduğunu söyleyen Obama, "Tüm tarafların sağlam bir şekilde mevzilendiği Suriye'de, bizim çok sayıda asker göndermediğimiz bir durumda iç savaşı durdurabileceğimiz bir senaryo yok" ifadelerini kullandı.
Obama, Amerikan askerlerinin doğrudan tehdit altına girmediği bir noktada Suriye'ye asker göndermelerinin öncelikleri olmadığını belirterek, "Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda bizim (ilgili ülkelere) yardım etmemiz lazım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır" dedi.
'SORUN RUSYA VE İRAN'IN ESAD'I DESTEKLEMESİ'
Obama, askeri bir çözümün mümkün olmadığını düşündüğünü belirtti.
Habertürk'ün haberine göre sorunun, Rusya ve İran'ın Esad'ı desteklemesi olduğuna işaret eden Obama, "Onlar bizi doğrudan tehdit etmediği sürece yapacağımız müdahale uluslararası hukukun ihlali ve bir işgal gibi gözükürdü. Rusya ve İran'ın da dahil olduğu bir ortamda bu durum sürdürülemezdi" açıklamasında bulundu.
'11 EYLÜL YASASI BİR HATAYDI'
ABD Başkanı Obama, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan yönetimi aleyhine dava açmasına imkan tanıyan "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"nın, daha önce veto etmesine rağmen ikinci kez ABD Kongresi'nden geçmesine de değindi.
Kongrenin "11 Eylül" tasarısını yasalaştırmasını "Bu bir hataydı" diyerek yorumlayan Obama, bu yolla dünyanın birçok yerindeki Amerikan yetkililerinin görevlerinin tehlikeye atıldığını anlattı.
'SUUDİ ARABİSTAN'I TERÖRİZMİN SPONSORU OLARAK GÖRMÜYORUZ'
Amerikan yargısına karşı yargı bağışıklığını kaydetmesi muhtemel ülkelerin aynı şeyi ABD'ye yapmaları durumunda diplomatik bakımdan çok zor durumlarla karşılaşabileceğini ifade eden Obama, Suudi Arabistan yönetimini "terörizmin sponsoru" olarak görmediklerini sözlerine ekledi.
Barack Obama'nın geçen cuma günü veto ettiği "11 Eylül" yasa tasarısı, dün ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nden üçte iki çoğunlukla geçerek yasalaşmıştı. Obama'nın, ABD Kongresi'nin her iki kanadında da üçte iki çoğunlukla kabul edilen bir yasa tasarısını ikinci kez veto etme hakkı bulunmuyor. "11 Eylül" yasası, Obama'nın başkanlığı döneminde veto yetkisini aşan ilk yasa olmuştu.