DTP'li milletvekillerinin terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a ev hapsi uygulanmasına yönelik talepleri tartışma yaratırken Enis Berberoğlu Hürriyet'teki yazısında, MİT'in bu konuyu değerlendirdiğini yazdı.
ÖCALAN'A EV HAPSİ
Başkentin derin kulislerinde bir süredir dolaşan söylenti ilk kez DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından yüksek sesle dile getirildi. Tuğluk, Başbakan'a, "Aydın ve yazarların Kürt sorununun çözümüne hizmet edeceği anlayışıyla Abdullah Öcalan için önerdiği 'ev hapsi' konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?" diye sordu. Tabii ki yanıt alamadı, ama tabir yerindeyse Pandora'nın kutusu açıldı.
MANDELA BENZERLİĞİ KURULDU
DTP'li vekilin soru önergesinin üstünden üç ay geçti ama bu söylentinin kaynağı daha yeni belli oldu. Devletin istihbarat biriminin tepe yöneticisinin bu ihtimali dillendirdiği ortaya çıktı. Devletin diğer birimlerinde bu öneriyi şimdilik fazla ciddiye alan, destek veren yok. Ama DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ev hapsi ihtimalinden yola çıkarak -ve Diyarbakır Savcılığı'nın inceleme açmasını göze alarak- Mandela-Öcalan benzerliği kurmadı değil:
"Güney Afrika'da Nelson Mandela cezaevindeydi, çözülmedi. Ne zaman Mandela'nın koşuları düzeltildi, yanına arkadaşları gönderdiler, ev hapsine aldılar, daha sonra özgürleştikten sonra ancak o zaman barış geldi." Güney Afrika'da ırkçı rejim Nelson Mandela'yı 24 yıl Fok Adası'nda tuttu, sonra cezaevine aldı. Mandela'nın 27 yıllık tutsaklığının sadece son üç yılı ev hapsinde geçti, ziyaretçi izni çıktı.
ABD'NİN KÜRT PLANI
ABD'nin artık iyice şekillenen Kürt planında Türkiye'ye düşen rol belli:
PKK'yı tasfiye etmemize ses çıkarılmayacak. Karşılığında Kuzey Irak dahil Kürt coğrafyasını himaye edeceğiz. Gözüken o ki, artık bu planın en kritik safhası tartışmaya açılıyor.
Soru belli:
Türkiye Cumhuriyeti kamuoyu Öcalan'ın bir gün tıpkı Mandela gibi özgür kalmasına razı gelecek mi?