Öğle Saatlerinde Dışarı Çıkmayın

Yüksek hava sıcaklığının özellikle yüksek nem oranı ile birleşince hipertansiyon hastalarını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar...

Yüksek hava sıcaklığının özellikle yüksek nem oranı ile birleşince hipertansiyon hastalarını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, sıvı alımının yüksek tutulmasını ve öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını önerdi


Doç. Dr. Tahsin Bozat, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarının büyük bölümünün böbrek yetmezliği için önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Bozat, özellikle yaz sıcaklarının hipertansiyon hastaları üzerindeki etkisi olduğunu kaydetti.

Türkiye'de erişkin nüfusun yaklaşık 4'te birini etkileyen hipertansiyon hastalığının 50 yaşın üzerindeki yetişkinler için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Bozat, "Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) kalp krizi, felç, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, gibi komplikasyonların gelişmesine katkıda bulunan, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır.

Toplumdaki erişkinlerin yaklaşık yüzde 25'inde hipertansiyon görülüyor. Hastalığın sıklığının bu derece yüksek oluşu, toplum sağlığı ve aynı zamanda sağlık ekonomisi için ne denli ciddi bir tehdit olduğunun göstergesidir" dedi. Yüksek hava sıcaklığının özellikle yüksek nem oranı ile birleşince sadece hipertansiyon hastalarında değil aynı zamanda sağlıklı erişkinlerde de olumsuz etkiler gösterebildiğine dikkat çeken Bozat, "Bunlardan önde geleni solunum ve terleme ile olan sıvı kayıplarının sıcaklığa paralel olarak artmasıdır. Özellikle uzun süre ayakta kaldıklarında tansiyonları düşen, hatta bayılan insanlarda bu şikayetlerde artış meydana gelebilir.

Bu sebeple özellikle sıcak mevsimlerde sıvı alımının yüksek tutulması (günde en az 2-2.5 litre) ve güneş ışınlarının yakıcı etkilerinin en üst düzeyde olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca açık havada korumasız biçimde bulunulmaması önerilir" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK TANSİYON KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR


Halk arasında tansiyon olarak adlandırılan hipertansiyonun belirtilerinin anlamanın güç olabildiğini dile getiren Bozat, hipertansiyonun çoğu kimsede hiç belirti vermeden yıllarca devam edebileceğini kaydetti. Belli belirsiz, tekdüze seyreden baş ağrısı, baş dönmesi nöbetlerin yüksek tansiyonun habercisi olduğuna dikkat çeken Bozat, yüksek tansiyonun kalp krizini tetiklediğini vurguladı. Kalp damarlarında tıkanık ve böbrek yetmezliklerinin de ortaya çıktığını dile getiren Bozat, "Her yaş için ideal tansiyon 120/80'ken, yüksek tansiyon için üst sınır 139/89'dur. Yüksek tansiyonun tedavisinde tuz kısıtlaması, fiziksel egzersizin artırılması, gerekiyorsa vücut ağırlığının azaltılması ve sigaranın bırakılmasını şarttır" dedi.

yenimesaj

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler