Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), hazırladığı yeni atama yönetmeliğine göre okul yöneticileri sınav ve mülakatla değil, puana göre seçilecek. Danıştay tarafından defalarca yürürlüğü durdurulan Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği yenilendi. Resmî Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderilen yönetmelik, okul yöneticisi atamalarında önemli değişiklikler öngörüyor. Mahkemenin iptal gerekçeleri dikkate alınarak hazırlanan düzenlemeye göre, okul müdür ve müdür yardımcılığı gibi yöneticilik için sınav veya mülakat yapılmayacak. Bunun yerine somut belgelere dayalı olarak hazırlanacak 'değerlendirme formu'nda en yüksek puan alan aday, okul yöneticisi olacak. Değerlendirme formunda yönetici adaylarının görev yaptıkları süre içerisinde yaptıkları çalışmalara puanlar verilecek. Adayın öğretmenlikteki süresi, sicili, aylıkla ödülü, aldığı takdir ve teşekkür belgesi ayrı ayrı puanlamaya tabi tutulacak.
Yönetici adayı uzman ve başöğretmense veya yüksek lisans ve doktora yapmışsa daha fazla puan alacak. Böylece lisansüstü eğitim yapanlar ile başöğretmen ve uzman öğretmenler yöneticilikte tercih edilecek. Adayın asil veya vekaleten yürüttüğü yöneticilik görevleri de puanlamada önemli ölçüde dikkate alınacak. Asil yöneticilikte geçen her yıla 1, vekaleten yürütülen yöneticilikteki her yıla ise 0,8 puan verilecek. Branşına göre öğretmen olarak atanabileceği eğitim kurumunu tercih edenlere ise ilave olarak 5 puan verilecek. Böylece ilköğretim okulunda derse girenler ilköğretime, lisede ders verenler ise liseye yönlendirilmiş olacak. Ayrıca meslek lisesi yöneticilikleri için meslek dersleri branşından olanlara ilave puan verilecek. En fazla puanı ise kurucu müdürler alacak. Bir kurucu müdür kendi okuluna yönetici olmak isterse ilave 10 puan alacak. Yöneticilikleri boş bulunan okul yöneticilikleri illerce duyuruya çıkarılacak. Adaylar en fazla 5 tercihte bulunabilecek ve tercih ettiği okullardan puanı yetene atanacak. Yani bir okulu tercih eden adaylardan puanı en yüksek olan bakan veya vali tasarrufu olmadan doğrudan müdür olacak. Bir ilde okul yöneticisi veya öğretmen olarak görev yapanlar sadece bulundukları ilde ilan edilen okul yöneticiliğine başvurabilecek. Yönetici olarak iller arası yer değişikliği yapılamayacak. Ayrıca yöneticilik görevinden eş, sağlık ve öğrenim özrü ile branş değişikliği gibi nedenlerle ayrılmış olanlar 1 yıllık bekleme süresine tabi olmayacak.
MEB önemli bir yetki devri yaparak tüm okulların müdür ve müdür yardımcısı atama yetkisini de illere bıraktı. Buna göre bugüne kadar bakanlığın atadığı fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri, yatılı ilköğretim bölge okulları, halk eğitim merkezleri ile öğretmen evlerinin yöneticileri artık valiliklerce atanacak. Daha önce sadece ilköğretim okulu, genel ve meslek lisesi yöneticileri valiliklerce atanıyordu.