Jordan'ın, Iraklı tutsakların sorguları sırasında soyulmasına ve köpeklerle korkutulmalarına onay verdiği öne sürülüyor.
Jordan'ın daha ağır suçlarla yargılanması bekleniyordu, ancak davanın başlangıcında hakkındaki en ciddi suçlamalar düşürüldü.
Jordan'ın 2004 yılında ifadesi alınırken haklarının okunmaması gerekçesiyle hakkındaki 'yeminliyken yalan söylemek' ve 'yalan ifade vermek' suçlamaları düşürüldü.
Yarbay Jordan, basına yansıyan fotoğrafların hiçbirinde görünmüyor.
Skandalda şimdiye kadar, en ağır 10 yıl hapis olmak üzere, çeşitli cezalara çarptırılan 11 asker yargılandı.
Skandal 2003'te patlak verdi
Ebu Garib cezaevindeki işkence skandalı 2003 sonlarında ortaya çıkmış, ABD ordusu Ocak 2004'te soruşturma başlatmıştı. İşkence fotoğrafları ilk olarak Nisan 2004'te CBS televizyonundaki 60 dakika programında ve New Yorker dergisinde Seymour Hersh imzasıyla yayınlanmıştı.
Skandal, ABD'nin imajını ve itibarını sarsmış Ortadoğu'da ABD yönetiminin Araplara karşı küçümser bir tavır içinde olduğu kanısı hakim olmuş, Irak'ı yeni bir şiddet dalgası sarmıştı.
Olayın ardından ABD yönetimi en sıkıntılı dönemlerinden birini geçirmişti. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğraflar nedeniyle ABD Başkanı George W. Bush, Iraklı esirlerin ABD askerleri tarafından kötü muamele görerek aşağılanmalarından dolayı 'üzgün' olduğunu belirtmişti. Skandaldan ötürü 'üzgün' olduğunu belirten bir diğer isim ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld olmuştu.
Ancak bu durum, Rumsfeld'i 2004 başından beri skandaldan haberdar olduğu halde konuyu karanlıkta tuttuğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan alıkoyamadı.
cnn