"Önce Hayır Dedi, Şimdi Müttefik"

İsrail basınında Türkiye'nin 60 yıl önce Yahudi devleti için “hayır” oyu kullanmasına karşın İsrail'in “en yakın” müttefiklerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

BM Genel Kurulu'nun Ortadoğu'da bir Arap ve bir Yahudi devletin kurulmasını tavsiye eden kararın onaylanmasının yıldönümü kutlanıyor. Jerusalem Post gazetesi, 29 Kasım 1947 tarihindeki oylamada “hayır” oyunu kullanan Türkiye'nin, halen İsrail'in “en yakın” müttefiklerinden biri olduğuna dikkat çekti. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, BM Genel Kurulu kararının onaylanmasının yıldönümünde yayınladığı uzun bir analizde Türkiye ve Hindistan'ın 29 Kasım 1947 tarihinde yapılan oylamada “hayır” oyunu kullandığını kaydederek, “60 yıl önce Türkiye ve Hindistan, Yahudi devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler kararına karşı oy kullanan ülkeler arasında idiler. Bugün ise, İsrail'in en yakın müttefiklerinden ikisi” denildi.

Jerusalem Post, BM Genel Kurulu'ndaki oylamadan iki yıl sonra Türkiye'nin resmen İsrail'i tanıyan ilk Müslüman devleti olduğuna dikkat çekerek, son yıllarda İsrail'in Türkiye'ye büyük miktarda silah sağlayan bir ülke haline geldiğini belirtti. Gazete, iki ülke arasındaki askeri, stratejik ve diplomatik işbirliğinin her yıl büyüdüğünü, ikili ticaret hacminin ise, 1962 yılında 150 milyon dolar iken geçen yılda 2.3 milyar dolara çıktığını kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkinin önemli olduğunu, İsrail'in Türkiye'nin, kendisi ile Ortadoğu'daki başka ülkeler arasında köprü oluşturabileceğine inandığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e Türkiye'nin İsrail ve diğer ülkeler arasında “arabuluculuk” yapmaya her zaman hazır olduğunu söylediğini yazdı. Ancak gazete, ikili ilişkilerin güçlü olmasına karşın iki ülkenin çoktaraflı çıkarlarının bazen farklı olduğuna işaret ederken Türk hükümeti ve halkının 1970 yıllarından beri Filistin davasına sempati gösterdiğini belirterek “Türk sempatisi, 2000 yılları sonunda ikinci intifanın başlamasından sonra daha açık hale geldi” yorumunu yaptı. Buna karşın Türkiye'nin de “ılımlılaştırıcı” bir unsur olmayı öne sürdüğünü kaydeden gazete, bunun iki örneğini verdi. Gazete şunları yazdı: “2000 yılında Katar'da yapılan İslam Konferansı Örgütü Zirvesinde Türkiye, İsrail'i kınayan bir kararın yumuşatılması için çalıştı. Buna ek olarak Türkiye, Durban'da yapılan BM'nin Irkçılık Karşıtı Konferansı'nda sunulan deklarasyondan İsrail'i eleştiren ifadelerin çıkarılması için oy kullanan tek Müslüman ülkesi oldu.” Jerusalem Post, buna karşın Türkiye'nin İsrail'e desteğinin “mutlak” olmadığını da belirterek “Türkiye, İsrail'in Filistinlere yönelik politikalarını eleştirmeyi sürdürüyor” diye yazdı.

MNA

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!