Oray Eğin: Gay'im, Yahudiyim

Oray Eğin'in, Türkiye'deki Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom gazetesindeki itirafları çok konuşulacak...

Oray Eğin'in haftalık yayımlanan Şalom gazetesine yazdığı 'Benim Yahudi Kökenim' yazısı çok tartışılacağa benziyor. Bilindiği gibi Şalom, '360 Derece' köşesinde Yahudi cemaati dışından ünlü gazetecilere sayfalarını açıyor ve 'konuk yazar' olarak ağırlıyor... Bu haftaki konuk ise daha önce de yaptığı cesur açıklamalarla bilinen Akşam yazarı Oray Eğin'di. Sözünü sakınmayan Eğin, açık açık "gayim" dedikten sonra şimdi de açık açık "kökenim yahudi" dedi.

İslamcı internet sitelerinin yalan haberi
"Gazze krizinin patlak verip, Türkiye'de kimilerinin toplu bir histeriyle antisemitizm kıyılarında yüzmeye başladığı günlerde İslamcı İnternet sitelerinden biri benim epey yaratıcı bulduğum mizahi bir üslupla hedef almış, "Yalan haber servisi" imzalı bir haber yapmıştı.

Tel Aviv'e taşınacağımı bile öğrenmişlerdi
İsrail lehine yazılarımın sonuç verdiğini ve dünyaca ünlü The Jerusalem Post Gazetesi'nden yazarlık teklifi aldığımı duyuruyorlardı. Hatta yazı periyodumu bile belirlemişlerdi. Haftada bir gün, Pazartesileri yazacaktım. Bir İsrail gazetesinde yazacak ilk Türk olmamın yanısıra kısa süre içinde Tel Aviv'e taşınacağımı bile öğrenmişlerdi... Vay be!

Metaforlar insanı yanıltmaya çok müsait
Türk gazetelerine yazarken iki şeye dikkat etmek gerektiğini öğrendim: Birincisi, evrensel bir problem ve Susan Sontag'ın teşhis ettiği metaforlarla anlatmanın zorluğu, hatta imkânsızlığı. Metaforlar insanı yanıltmaya çok müsait.

Ciddiye alıp haberi yaymıştı
Diğer problem daha çok bize özgü: İroniden anlamıyorlar. Bu Jerusalem Post meselesinin de nereye vardığını tahmin etmeniz için söylüyorum: Birileri benim çok yaratıcı bulduğum bu şakaya fena halde itibar etmiş, ciddiye alıp haberi yaymıştı.

Jerusalem Post'tan teklif gelmedi
Hayır, beklendiği gibi The Jerusalem Post'tan teklif gelmedi maalesef. Tel Aviv'e de yerleşmedim, işin aslı İsrail topraklarına hiç adım basmadım. Çok istememe rağmen bir türlü organize olamadık "ne de olsa çok yakında bir gün gideriz" diye bir köşede tutulan şehir oldu kaldı.

Ama başka bir şey oldu... Bu haberin çıktığı sürede pro-İsrail yazıları kaleme alan iki-üç kişiden biriydim Türk basınında. Çeşitli yayın organlarında hepimize ağır hakaretler ediliyor, belaltı saldırılar tercih ediliyordu.

"O bir Yahudi" ithamından da hiç gocunmadım
Kuşkusuz, onlara göre büyük hakaret olan bu saldırılardan biri de benim aslında bir Yahudi olduğumdu. Yazılarımın herhangi bir ırka mensup olmakla ilgisi yoktu, ben mantığın ve aklıselimin yolunda yazdığımı düşünüyordum. Kısa süre sonra ben ve benim eksenimde yazanlar marjinallikten kurtuldu gerçi, basında daha sağduyulu yazılar artmaya başladı.

Neyse, Jerusalem Post gibi "O bir Yahudi" ithamından da hiç gocunmadım, bilakis hoşuma gitti.

Ben aslında bir Yahudiyim
Gerçi "O aslında bir Yahudi!" diye birilerini kendilerince damgalamak Türkiye'de dönem dönem tekrarlanan ve dış ilişkiler konusunda milliyetçi hezeyanlardan sıyrılanlara karşı alışkanlık halini aldı.

Dediğim gibi ben gocunmuyorum. Ve hoşuma gidiyor.

Ve bugün çok büyük bir itirafta bulunmak istiyorum: Ben aslında bir Yahudiyim.

Yahudilikle bir gönül bağım olduğunu inkâr edemem
Hayatım boyunca hiçbir dinin mensubu olmadım, tanrı inancım tartışmalı, kendimi herhangi bir dine ait görmedim ama Yahudilikle bir gönül bağım olduğunu inkâr edemem.

Benim Yahudi kökenlerimi oluşturan insanlar
Daha küçük bir çocukluktan itibaren her zaman en yakın arkadaşlarım Yahudi'ydi, ama daha da önemlisi benim Yahudi kökenlerimi oluşturan insanlar.

Woody Allen külliyatında harcanan saatler: "Annie Hall", "Manhattan" ve "Sleeper"ı izlemek, çözmek için.

Leonard Cohen'in bütün şarkı sözlerindeki referansları, özellikle de "Hallelujah"ı anlayabilmek için Eski Ahit okumaları. Bu "There's Music on Clinton Street" dizesini duyduktan sonra Lower East Side'da Clinton St.'de dolaşmak gibi bir tecrübe.

Biz ona kısaca Zimmerman deriz: Bob Dylan'ın yıllar süren arayışlarına ucundan kıyısından seyirci olmak.

Son zamanlarda kendi kuşağımın en büyük sinemacılarından biri olduğunu düşündüğüm Seth Rogen'a duyduğum giderek artan hayranlığım.

Yahudi yapmaz da ne yapar
Bu çok bilinen örnek ve binlerce başkası insanı Yahudi yapmaz da ne yapar? Doğrusu bu "kendi kendine kazanılmış" Yahudiliğim bana zaman zaman –Woody Allen'dan da aldığım güçle– "political incorrectness"ın sınırlarında kimi şakalar yapabilme şansını da tanıdı: Bir arkadaşımıza New York uçuşu esnasında 'kosher' yemek yazdırmıştık!

Ama yine bu kendi kendine kazanılmış Yahudilik sayesinde sinagogların bombalandığı gün İstanbul sokaklarında kafamda yarmuckle'ımla dolaşıp bakışlara muhatap olma gücünü de verdi. O günü unutmayacağım.

Bugün de Şalom'da ironi düşmanlarıyla savaştığım için kendimi şanslı sayıyorum."

Ensonhaber

Etiketler: Oray Eğin  gay  yahudi  Şalom The Jerusalem Post

Medya-Makale Haberleri

Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı