Türkiye'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçları dünya basınında geniş yankı buldu. Avrupa ve Amerikan gazeteleri sonucu Erdoğan için 'zafer' olarak nitelendirdi. 'Evet' oyunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi için bir güvenoyu desteği yansıttığı, 2011 seçimleri öncesinde AK Parti'nin gücünü artırdığı vurgulandı. 'Erdoğan, Atatürk'ten sonra ikinci büyük lider', 'Erdoğan için büyük zafer' ve 'Erdoğan gücünü sağlamlaştırdı', 'Askerler ve hakimler kaybetti', 'İslamcı Başbakan'ın elinde fazla güç toplandı kaygısı', 'Askeri darbe yapmaktan caydırır' başlıkları atıldı. Uluslararası medya, sonucun aynı zamanda, Türkiye'deki 'keskin ideolojik ayrışmaları körükleyeceğini' dile getirdi. Oy haritasının, 'bölünmüş bir ülke'yi gözler önüne serdiği de vurgulandı. Türkiye'nin askerci geleneğine büyük bir darbe olduğu ifade edildi.
İNGİLTERE
Financial Times, sonucun Erdoğan için 'zafer', Kılıçdaroğlu için 'darbe' niteliğini taşıdığını yazdı. 2011 seçimlerinde üçüncü kez tek başına iktidar olmaya hazırlanan Erdoğan'a güçlü destek sağlayacağı belirtildi.
Guardian, 'Seçmen anayasa değişikliklerine destek verdi, askerler ve hakimler kaybetti' başlığını attı. Türkiye'nin büyük bir siyasi dönüşümün eşiğinde olduğunu kaydeden gazete, Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamayarak daha da küçük duruma düştüğünü savundu.
The Times; 'Seçmen yeni anayasaya destek verdi, ordu savaşı kaybetti' başlığını attı. Sonucun Türkiye'nin askerci geleneğine büyük bir darbe, Erdoğan'a yönelik bir güvenoyu olarak görüldüğünü' belirtti.
Daily Telegraph, 'Türkiye'nin Batı yanlısı tutumunu terk edip, İran gibi komşularıyla yakınlaşması konusunda Başbakan Erdoğan'ın elini daha da güçlendirebileceğini' savundu.
ABD
Washington Post, ''evet' ile Türk halkının askeri dönemin kanunlarını reddettiği'' belirtildi. New York Times (NYT) haberi ''Türk Reformları Büyük Farkla Geçti'' başlığıyla duyurdu. Sonucun hükümetin gelecek yıl genel seçimi kazanma olasılığını güçlendireceğine işaret ederken 'Ancak aynı zamanda derin bir biçimde kutuplaşmış bu ülkedeki keskin ideolojik ayrışmaları körüklemesi bekleniyor' diye yazdı.
Los Angeles Times, Referandum sonuçlarının AKP'nin beklentilerinin biraz üstünde olduğuna dikkat çeken gazete, 'TV ekranlarındaki oy haritaları, bölünmüş bir ülkeyi gözlerin önüne serdi' derken 'Kürt azınlığının, büyük ölçüde boykot çağrısına kulak astığı'na da işaret etti.
İSRAİL
Haaretz'de, Alon Liel imzalı makalede 'Zafer Erdoğan'ı Atatürk'ten sonra ikinci en büyük lider haline getirdi' başlığı kullanılırken Erdoğan için 'Biz İsrail'de onu beğenmeme konusunda büyük ölçüde fikirbirliği içindeysek de o ebedi 'galip'tir' görüşü dile getirildi. Makalede 'Erdoğan'ın ülkeyi İran tipi bir İslamcı cumhuriyete dönüştüreceği korkuları temelsiz. Başbakana destek, sadece ideoloji değil, modernizasyon ve sağlanmasına katkıda bulunduğu refaha dayanıyor' denildi. Makalede şu ifadeler yer aldı: 'Erdoğan'ın bu sonuçların ardından 2011 seçimlerinden de galip çıkması, onu Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından en uzun görev yapan ve en nüfuzlu lider haline getirecek. Reformlar 80 yıllık laik ideolojiyi tersine çevirebilir, yerine Erdoğancılık adı verilen yeni politik inancı getirebilir.'
ALMANYA
Frankfurter Allgemeine Zeitung, ''Türkler anayasanın değişmesinden yana oy kullandı'' dedi.
Der Spiegel, Erdoğan'ın 'önemli bir siyasi başarı elde ettiği' belirtildi.
Rheinische Post gazetesi 'Bölünmüş Türkiye' başlıklı yorumunda 'Referandum ülkenin derin bölünmüşlüğünü ortaya koyuyor' dedi.
İTALYA
Corriere Della Sera, sonucu, 'Erdoğan'ın zaferi. Anayasa reformuna evet' başlığıyla duyurdu.
La Repubblica 'Türkiye'de halkoylaması. Erdoğan kazandı' başlığıyla sunduğu haberinde, 'Anayasa değişikliğine 'Evet' denildi. Artık askerlerin gücü azalmış olacak' ifadelerine yer verdi.
La Stampa, sonucu 'Türkiye 'Evet' dedi. Zafer, Erdoğan'ın' başlığıyla duyururken, yorum yazısının başlığında 'Erdoğan'lı Türkiye yeni bir sayfa açıyor' ifadesini kullandı.
Il Giornale, haberi, 'Türkler laikçi askerlerin gücünü aldı' başlığıyla verdi.
FRANSA
Le Monde, 'Erdoğan için büyük zafer. Bu skor, partisi 2002 yılından beri iktidarda olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çok iyi bir sonuçtur' değerlendirmesini yaptı.
Le Figaro, 'Evet'in zaferi, İslami muhafazakar rejimi güçlendiriyor' başlıklı haberinde, sonucun 'halkın arasındaki ideolojik gerilimleri teyit ettiği'ni savundu. Gazete 'Hayır, küçümsenmeyecek bir yankı buldu. Boykotun boyutu da, hükümet karşıtı tarafı güçlendirdi' dedi.
Le Parisien: Türkler anayasalarının reformunu onayladı. Türk seçmenler, yargı hiyerarşisi ve ordunun yetkilerini sınırlayan anayasal değişikliğe geniş biçimde 'evet' diyerek İslamcı-muhafazakar hükümete net bir zafer verdiler.
ARAP BASINI
El Kudüs El Arabi , Türkiye'nin demokrasiyi ileri götüreceği belirtildi. Türk halkının 'vesayet rejimine'' son verdiği vurgulandı.
El Arabiye Türkiye'deki belirli kesimlerin, halk üzerindeki vesayetinin bu halkoylamasıyla ortadan kalktığı yorumu yapıldı.
YUNANİSTAN
Elefteros Tipos, ''Yavaş yavaş demokratikleşmeye doğru'' başlıklarını kullandı. Askerlerin devre dışı bırakılarak adeta alçıya alındığı belirtildi.
Ethnos, ''Evet'lerin hakimiyeti ve Erdoğan'ın büyük zaferi'' başlığını kullandı. Beklenmedik ve güvenoyu teşkil eden sonuç ile Türk Başbakan'ın siyasi egemenliğinin temelleri atıldı denildi.