Rafale tipi savaş uçağını, üretildiği 1988 yılından beri yurt dışına satamayanFransa'nın 2015'te üç ay içinde Mısır, Katar ve Hindistan'a satış yapmasının arkasındaki neden olarak Ortadoğu'daki güvenlik sorunlarının artması gösteriliyor.
Şubat ayından beri Mısır, Hindistan ve son olarak hafta başında Katar'ın Fransa'dan yaklaşık 20 milyar avroluk Rafale tipi uçaksipariş etmesiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan uzmanlar, Fransa'nın "kendi ürettiği uçakları satın alma zorunluluğundan" kurtularak bütçesinde büyük bir rahatlama yaşayacağını savundu.
İngiltere Kraliyet Birleşik Kuvvetler Enstitüsü (RUSI) Hava Savunma Uzmanı Justin Bronk, kısa sürede Rafale'in üç ülke tarafından satın alınmasının ardında uçakların teknik özelliklerinin iyileştirilmesinden ziyade ilgili ülkelerdeki siyasi dengelerin değişmesinin ve askeri ihtiyaçların bulunduğunu söyledi.
Rafale'in ilk yabancı müşterisi olan Mısır'ın geçmişte de Fransa'dan askeri teçhizat satın alma geleneği olduğunu hatırlatan Bronk, ülkenin özellikle Abdülfettah es-Sisi'nin darbeyle cumhurbaşkanlığı konumuna gelmesinin ardından ABD'nin askeri yardımını durdurması sonucu yalnız kaldığını belirtti. Bronk, "Mısır'da, ABD'nin F-16 teslimatını askıya almasından sonra askeri kaynakları çeşitlendirme ve siyasi kırılganlığı azaltma ihtiyacı doğdu" dedi.
Bronk, Katar'ın siparişinin zamanlamasını ise oldukça manidar bulduğunu ifade etti. Bronk, "Katar'ın siparişi bölgesel dinamik meselesidir. İran'la yaşanan gerginlik ve bu ülkenin Rusya'dan son teknoloji füze sistemleri satın alma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda siparişin zamanlaması çok dikkat çekici" değerlendirmesini yaptı.
Oddo Menkul Değerler analisti Yan Derocles da AA'ya yaptığı değerlendirmede, Rafale siparişlerinde kalite standartları ve fiyat meselesinin tek ölçüt olmadığını belirterek, "Ortadoğu'da güvenlik koşullarının kötüleşmesi Mısır ve Katar ile olan pazarlıkları hızlandırdı" diye konuştu.
Bronk, Rafale'in bir diğer müşterisi Hindistan'ın ise komşusu Pakistan'ın Çin'den yoğun biçimde silah ithal etmesi ve kendi ürettiği askeri uçak Tejas'ın üretiminde gecikme ve aksaklıklar yaşanması sonucu acil çözüm aramak zorunda kaldığına dikkat çekti. Bronk, Hindistan'ın halihazırda kullandığı Rus Mikoyan (MiG) üretimi uçakların son yıllarda ciddi arızalar yapması ve bir kısmının bu sebeple düşmesi sonucu Fransa gibi alternatif bir üreticiye yöneldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak : AA