Oryantalist Kodlarla Yüzleşme

Merve Kavakçı

Başında bulunduğum merkezin ilk sempozyumunu kara kışa rağmen yaptık. Yağmur, çamur demeden, dere tepe aşarak üniversitemize ulaşan kitle, beklentilerimizin üstünde bir özveri ile Sibirya soğukları olarak tarif edilen kışı aşarak gelmişti. Akşam saatlerine kadar süren panellerimiz için de bölünmemiş bir dikkat ile katılım gerçekleştirdiler. Ancak bir gün öncesine geri dönersem, toplantılarımızın iptal veya ertelenme ihtimalini bile gözden geçirdiğimizi düşününce, iptal etmemekle ne kadar da iyi ettiğimizi görmüş olduk diyebilirim. Sadece ufak detaylar diye anlatabileceğim bazı hava muhalefeti engelleri ile karşılaştık. Amerika’dan gelen konuşmacımız yazar Jabeen Akhtar, bir-iki saat gecikme ile gelmiş olsa da, uçağın bagaj kapısının dönmüş olması sebebiyle, uzun saatler bavullarına ulaşamadı, sonunda da çareyi bavullarını almadan otele gitmekte buldu.

Programımızın ana konuşmacısı olan Çad Büyükelçimiz Prof. Dr. Ahmet Kavas bey ise, İstanbul semalarında dört saat kadar bekledikten sonra, kendisini Ankara’da buluverdi. Geceyi otobüs ile yolculuk yaparak geçiren Sayın Kavas geç vakitte İstanbul’a vasıl oldu.

Ülkemizin gurur kaynağı, eşi Namık bey gibi milli boksör olma yolunda önemli adımlar atan başörtülü İslam Eslem ve ailesi ise arabayla ayrıldıkları Gemlik’ten yaklaşık on altı saatlik bir yolculuktan sonra toplantımızın başlama saatine yarım saat kala üniversitemize ulaşabildiler.

Prof. Dr. Ahmet Kavas, Klasik Yumuşak Sömürgecilikten Yok Edici Modern Sömürgeciliğe: Afrika Afrikalıların mı? sorusuna etraflı bir cevap verdi konuşmasında. Prof. Dr. Mithat Baydur’un moderatörlüğündeki Zihinlerimizdeki Kolonyalist İzler adlı oturumda Dr. Metin Yüksel, Kıta Aşırı Dayanışma: Cegerxwin’den Paul Robeson’a Armağan adlı konuşmasıyla Kürt edebiyatına dair, Dr. Barış Erdoğan, İç Sömürgeciliğin Yeniden İnşası: 28 Şubat adlı konuşması ile postmodern darbeye dair, Dr. Necdet Subaşı da  Bir Endüstriyel Korku Üretici olarak İslamofobia üzerine konuştular. Dr. Nagihan Haliloğlu’nun moderatörlüğündeki panelde Dr. Megan MacDonald Uluslarötesi Yamyamlar üzerine, ABD’li yazar Jabeen Akhtar- işe Batıda, Gelişmekte olan ülkelere dair Kadınlık İmajı üzerine konuştu. Princess Jasmine and Village Victim: On Western Constructions of Femininity’in the Developing World. Dr. Neslihan Çevik’in moderatörlüğünde gerçekleşen son panelde ise Normali Yeniden Tanımlamak: Başörtüsü, Spor ve Kamusal Katılım konularında Amerikalı başörtülü basketbolcu İndira Kaljo ve Türkiye’den başörtülü boksörümüz İslam Eslem tecrübelerini bizimle paylaştılar.

Bu arada; Çad Başmüftüsünün ve eski Devlet Bakanımız Sayın Hasan Aksay Bey’in kısa konuşmaları da programımıza ayrı bir heyecan katmış oldu.

Bu vesile ile postkolonyalizmin ne kadar interdisiplener olduğu üzerine konuşmuş olduk. Devam edeceğiz inşaallah.

yeniakit