Durmuş, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Barosu işbirliğiyle düzenlenen ''2. Uluslararası Sağlık Hukuku Sempozyumu''nda, ''Klinik Araştırmalar Hakkındaki Yönetmelik: Türkiye Büyük Bir Laboratuvar mı?'' başlıklı sunum yaptı.
Türkiye'de 1999'da 140 bin insandan kan örnekleri alınarak, inceleme yapılması amacıyla bazı ülkelere gönderildiğini, Amerika'da bu veriler ışığında iki gen haritası çizildiğini kaydeden Durmuş, dünyanın hiçbir ülkesinde genetik incelemeler için bu miktarda kan örneğinin yurt dışına gitmediğini dile getirdi.
Durmuş, 11 Eylül sonrasında ''Türkiye'de şarbon tehdidi var'' söylentisinin dolaştığını, bunun üzerine o dönemde bakanlık olarak İstanbul'da bir toplantı düzenlediklerini hatırlatarak, ''Savaşın felaket, terörün ise insanlık suçu, insanlık ayıbı olduğunu söyledik. İnsanları bundan korumalıydık. 'Silah satmayalım, ilaç satalım' dedik. Fatura bize çıkartıldı. 'Türkiye'de şarbon var' denildi'' şeklinde konuştu.
Almanya'da 1945'te bir grup bilim adamının bin civarında insan üzerinde inceleme yaptığını belirten Durmuş, insanların kobay olarak kullanıldığını ileri sürdü.
-''BEN BİR ŞEY SÖYLEMEDİM''-
Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüne de işaret eden Durmuş, Türkiye'de ''faz4'' uygulaması yapıldığını, bunun, ruhsat alındıktan sonra ilacın geniş gruplar üzerinde incelenmesi anlamına geldiğini aktardı.
Son zamanlarda dünya ilaç kartellerinin sitelerine girildiğinde, 8 ayrı büyük firmanın konsorsiyum oluşturduğunun görüleceğini ifade eden Durmuş, ilacın reklamının yapılması ve fazla satışının temini konusunda gayret gösterilmesinin etik kurallara göre suç olduğunu söyledi.
Durmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Osman Durmuş acaba provokasyon mu yapıyor? Sanal bir dünyada mı? Tartışalım istiyorum. Ben hiçbir zaman 'aşı yaptırmayın' demedim. Ben bir şey söylemedim. 'Aşı olun veya olmayın' demedim. Ama Türkiye'nin Sağlık Bakanı, 'Osman Durmuş yalan söylüyor, yanlış söylüyor. Bizde ya 100 kişi ölür veya ölmez' diyor. Ama Novartis '4 yaş altındaki çocuklarda denemeyin' diyor. 'Faz4' uygulaması kapsamında aşı olan herkesin bilgilendirilmesi gerekiyor. İnsanlara yan etkileri konusunda bilgilendirme yapmalısınız. Ama bakanlık bir propagandayla bu aşıları yaptırmaya devam ediyor. Müthiş bir baskı var.''
Domuz gribi aşıları için Türkiye'nin 240 milyon avro ödediğini aktaran Durmuş, ''Şimdi biz artık dünyanın her türlü aşı uygulamalarında denek ülke olarak değerlendiriliyoruz'' dedi.
Durmuş, aşının 2 yaşın altındaki çocuklara ve hamilelere yapılmaması gerektiğini ifade etti.