Cep telefonu ile gelen adaylar kesinlikle sınava alınmayacak. Sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz arası açıklanması planlanıyor
Üniversitelerde okumak isteyen adayların katılacağı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 15 Haziran Pazar günü yapılacak.
ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirilecek. Sınav günü binalarda 239 bin 191 kişi görev alacak. Sınava, 1 milyon 530 bin aday katılacak. Adayların, salona giriş işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için sınav günü, en geç saat 08.45'de sınav yerlerinde hazır bulunmaları gerekiyor. Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınav giriş ve kimlik belgesi fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesi ile bir fotoğraflarını bulundurmaları gerekiyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik olarak kabul edilecek. Sınav kimlik belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan aday, hiçbir şekilde sınava alınmayacak. Ayrıca bu yıl getirilen uygulama ile cep telefonuyla sınav binasına gelen adaylar da kesinlikle sınava alınmayacak. ÖSYM'nin bu yıldan itibaren sınava girecek adayların rahat etmelerini sağlamaya yönelik yaptığı düzenlemeyle kilolu ve uzun boylu adaylar durumlarına uygun sıralarda sınava alınacaklar.
----------
SINAVDAKİ KURALLAR
Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya alıp vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri; sigara, pipo gibi şeyler içmeleri ve başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri yasak. Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.
----------
Sınavda yasaklar
Adayların yanlarında çağrı cihazı, cep telefonu ve benzer haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasak. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra adaylar ilk 90 dakika ve son 15 dakika içerisinde sınav salonunu terk edemeyecekler.
---------
SONUÇLAR 10 TEMMUZ'DAN SONRA
Sınav sonuçları, Temmuz ayının son haftasında açıklanacak. Sınavın 120 soruluk ilk kısmını cevaplayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açıköğretim ön lisans programlarını, Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yükseköğretim programları ile Açıköğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak. Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 15 Haziran'da yapılacak ÖSS'nin yanı sıra 22 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavı'na katılacaklar. Sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz 2008 tarihleri arasında açıklanması planlanıyor.
-------------
Bu heyecan 195 dakika sürecek
- Sınav saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Her bir adaya tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecek. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 tür basıldı.
- Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor.
- İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) olarak isimlendirildi. Bu testleri cevaplayan adaylar, sınavın ikinci bölümünde alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler.
- Alan testleri de Edebiyat-Sosyal Bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 (Fen-2) olacak.
------------
Uzmanlar diyor ki: Yağlı yiyeceklerden uzak durun
- Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan İşeri, "Sınav öncesinde kesinlikle hekim kontrolü dışında sakinleştirici ilaçlar kullanılmamalı."
- "Bilinçsiz kullanılan ilaçlar, alerji, ateş, kaşıntı gibi istenmeyen yan etkiler yapabilir, uyku ya da dikkat eksikliğine sebep olabilir."
- "Sınavda başarı için kaygı dengede tutulmalı. Yoğun kaygı yaşayan gençler, sınavda şaşırabilir, panikleyebilir."
- "Sınav kaygısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, terleme, titreme, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi fizyolojik belirtilerle kendini gösterebilir."
- OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu: "Sınavdan önceki akşam ağır, yağlı yemekler yerine ev yemekleri tercih edilmeli, saat 20'den sonra gıda tüketilmemeli."
- "Sınav günü sabahleyin kahvaltıda mutlaka üzüm pekmezi, peynir, yarı yağlı süt ve yumurtadan oluşan protein ağırlıklı kahvaltı yapılmalı."