Afganistan’da Taliban yönetiminin 2001’deki Amerikan işgali sonucu yıkılması durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdi.
Çünkü bir yoruma göre Taliban hem Afganistan’ın her tarafına dağıldı ve ülkenin sınır boyları fiilen örgütün eline geçti, hem de Pakistan’daki varlığı güçlendi.
Bazı analistler, eskiden Taliban’ın bir tek merkezi varken şimdi Pakistan’la birlikte merkez sayısının ikiye çıktığını düşünüyor.
Butto suikastiyle yeni bir aşamaya giren Pakistan’da ise durumun ne olduğu tam anlamıyla anlaşılmış değil.
Görünen o ki genel seçimler, Cumhurbaşkanı Müşerref’in aleyhine sonuçlandı. Kurulacak hükümetin ilk hedefi Müşerref bile olabilir. Gelişmeler bu yönde seyrederse Müşerref’in gitmesiyle birlikte Amerika’nın Pakistan’daki son tutamağı da kopmuş olacak.
Skytürk televizyonunun yayın yönetmeni Serdar Akinan’ın yazdığına göre (Akşam, 20 Şubat 2008) eski ISI (Pakistan Askeri İstihbaratı) Başkanı General Hamid Gül, “Müşerref bir budala. Amerikalılar kullanır ve işine gelmedi mi kaldırıp atar... Bunu göremiyor. Misyonu bitti...” diyor.
Amerikalıların nasıl çalıştığını General Gül’den daha iyi kimse bilemez.
Gül, Sovyetler Birliği’ne karşı Afganlı mücahitlerin desteklendiği savaşta CIA ile ortak operasyonlar yönetmiş kişi. El-Kaide ve Usame bin Ladin onun eseri sayılsa yeridir.
Hamid Gül’ün Akinan’a söyledikleri bu bakımdan çok önemli.
Akinan’ın yazdığına göre Gül şunları söylüyor:
“Pakistan ordusu ve halkı Amerikan emperyalizmine karşı ve İsrail’e karşı gerçek bir tehdittir.”
“Uçakla veya füzeyle değil intihar saldırısı ile gerçekleştirilebilecek nükleer saldırılar yapabiliriz. Bu imkanımızı elbette biliyorlar...”
“Türkiye’deki iktidar ABD ne derse yapıyor. Oysa bunlar adamı kullanır ve atar... Çekindiklerinden çok daha güçsüzler... “
“Bağımsız Müslüman bir dünya mümkün... Pakistan bunu gerçekleştirecek fırsatı yakaladı.”
Müşerref’in alelacele Türkiye’de Pakistan-İsrail buluşması düzenletmesinin arka planı şimdi daha iyi anlaşılmıyor mu?
Müşerref, iktidarını ABD ve İsrail’e etmekle gerekli güvenceyi sağladığını düşünüyor olmalı. Ama bu politikanın onu dönüp vurduğunu görüyoruz.
General Gül’ün söyledikleri Pakistan’da derin iktidarın kimin elinde olduğunu gösterdiği kadar bölgesel gelişmelerin seyrine ilişkin bir harita da veriyor.
fikritakip