Pakistan'da Hükümet İçin 3 Parti Anlaştı

Beklentilerin aksine sakin bir seçim dönemini geride bırakan Pakistan'da hükümet kurma çalışmaları da hız kazandı.

272 sandalyeli Pakistan Milli Meclisi'nde 171 sandalyeyi bulan Müşerref karşıtı 3 parti koalisyon için anlaştı.

18 Şubat'ta yapılan seçimlerde, suikasta kurban giden Benazir Butto'nun eşi Asıf Zerdari'nin başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP), 87 sandalye alarak birinci parti olmuştu. Eski başbakanlardan Nevaz Şerifin başkanlığını yaptığı Pakistan İslam Birliği (PML-N) 70 sandalye alarak ikinci sırada yer aldı. İki lider de seçimlerden sonraki ilk demeçlerinde amaçlarının Devlet Başkanı Pervez Müşerref karşıtı bir hükümet kurmak olduğunu duyurmuştu.

Koalisyan çalışmaları da böylelikle hız kazadı. Seçimlerde 10 sandalye kazanan Peştun'ların partisi ANP, 4 bağımsız milletvekillerinin desteği ile 171 sandalyeye ulaşan muhalif grup bir araya gelerek sözlü mütabakat sağladıklarını açıkladı.

Yasalara göre meclisi toplama yetkisi Devlet Başkanı Müşerref'te. Ancak muhalifler, bir an önce meclisin açılmasını ve yemin töreninin yapılması konusunda Müşerref'e çağrıda bulunuyor.

Hükümeti kurmak için 3 parti anlaştı ancak ortada henüz kesinleşmiş bir başbakan adayı yok. PPP ve PML-N'nin iki lideri de kanunlar gereği siyasi yasaklı olduğu için başbakan olma şansları bulunmuyor.

Seçimlerden önce tanınmış isimlerden Emin Fehim'in ismi, başbakanlık için geçiyordu ama şu sıralar Asıf Zerdari'e yakın bir ismin başbakan olma ihtimali konuşuluyor. Yeni kurulaçak hükümetin ilk işlerinden birisi siyasi yasakları kaldırmak olacak. Genel seçimlerde 4 sandalye boş bırakılmış, bu boşlukların doldurulması işlemi ileri bir tarihe ertelenmişti.

Seçim yasaklarının kalkmasıyla Zerdai ve Şerif'in meclise girmesine kesin gözüyle baklıyor. Diğer bir belirsizlik de Müşerref'in konumu. Müşerref, Pakistan için her parti ile çalışabileceğini açıklamasına karşın, seçimi kazanan muhalifler üçte iki çoğunluğu sağlayıp Müşerref'i koltuğundan etmek istiyor.

Bunun için mecliste 181 oya ulaşmak yeterli. 171 sandalyeye ulaşan muhalif grubun 10 kişilik desteği alması zor görünmüyor. Çünkü parlamentoda Cemaat-ı İslam Partisinin 6 milletvekili ve sayıları 30'u bulan bağımsızlar arasından hükümete desteğin çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Müşeref'e yakınlığı ile bilinen PML-Q seçimlerde önemli isimlerini kaybetti ve sadece 41 sandalye kazanabildi. Hiç bir partinin görüşmek için kapısını çalmadığı PML-Q Genel Sekreteri Şecaat Hüseyin, "İktidar koltuğunda nasıl oturduysak muhalefet koltuğunda da oturmasını biliriz" diyerek muhalefette kalaçaklarını açıklamıştı.

Seçimlerin resmi sonuçları açıklanmasının ardından Müşerref'in 15 gün içerisinde parlementoyu toplaması bekleniyor.

ajanslar

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu