AYM Başkanvekili Paksüt'ün 8 Ergenekon sanığı ile yaptığı telefon görüşmelerinin teknik takibe takıldığı, Ergenekon savcılarının ise bu dinleme kayıtlarını iddianameye koymadan AYM'ye gönderdiği iddia edildi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Osman Paksüt'ün, Ergenekon sanığı eşi Ferda Paksüt'le birlikte Ergenekon sanıkları ve basına bilgi sızdırıp, bazı AYM yargıçları ile ilgili karalama haberleri yaptırırken teknik takibe takıldığı idida ediliriken bu konuşmalar hakkında incelemenin sürdüğü ileri sürüldü. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün AYM Başkanlığı'na gönderdiği yazıyla birlikte, iddianame ve ek klasörlere koymadığı Osman Paksüt'ün Ergenekon sanıklarıyla yaptığı konuşmaları da gönderdiği öğrenildi.
SAVCI, İDDİANAMEYE KOYMADI
Öte yandan Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün 15 Ekim 2008'de AYM Başkanlığı'na gönderdiği 199 sayfalık telefon dinlemeleri ve mahkeme kararlarından oluşan belgeler arasında Osman Paksüt ile Ergenekon sanıklarının arasında geçen görüşme tutanaklarının da bulunduğu iddia edildi. Savcı Öz'ün, iddianameye ve ek klasörlerine koymadığı telefon tapelerini de AYM Başkanlığı'na gönderdiği, bu tapelerin içinde Paksüt ile 8 ayrı Ergenekon sanığının görüşmelerinin bulunduğu öne sürüldü. Öz'ün AYM'ye gönderdiği belgeler arasında mahkemenin verdiği 9 ayrı dinleme kararının da olması, 8 sanıkla görüştü iddialarını güçlendirdi.
ÇALIŞMA BİTTİ RAPOR YAZILIYOR
AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın, Başkanvekili Paksüt hakkında inceleme yaptırmak için görevlendirdiği AYM üyesinin çalışmalarını sürdürdüğü de iddia edildi. Kılıç'ın görevlendirmeyi gizli tuttuğu öğrenilirken, görevli üyenin çalışmasını tamamladığı ve raporunu hazırlamaya başladığı ileri sürüldü. Üyeden gelecek rapor Osman Paksüt dışındaki 11 üyenin katılımıyla değerlendirilecek. Paksüt'ün kaderinin çizileceği toplantıda 'işlem yapılmasın' ya da 'soruşturma açılsın' kararı verilecek.
"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"
AYM Başkanlığı'nın hakkındaki incelemeyi değerlendiren Paksüt, "İstifa etmemi gerektirecek bir durum yoktur. Bir Anayasa Mahkemesi Başkanvekili'nin hangi koşullarda istifa edeceği Anayasa ve yasalarda bellidir. Her şey hukuk prosedürü içerisinde işler" dedi. Paksüt, telefonlarının hukuk ve yasalara aykırı şekilde dinlendiğini ileri sürerek, bu konuda ilgili cumhuriyet savcıları hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na en kısa sürede suç duyurusunda bulanacağını söyledi. Ferda Paksüt'ün kapatma davası sürecinde yaptığı telefon konuşmalarına iddianamenin eklerinde yer verildi. AK Parti'nin kapatılması için yoğun çaba sarfeden Ferda Paksüt, telefon konuşmalarında AYM üyelerine eşi aracılığı ile baskı yaptığını itiraf ediyor.
Taşra hakimi olsa gereği yapılmıştı
AYM Başkanvekili Osman Paksüt'ün bir an önce istifa ederek Anayasa Mahkemesi'ni 'şaibeden kurtarması' gerektiğini vurgulayan emekli Başsavcı Reşat Petek 'Eğer bunu adli yargıda, idari yargıda, taşrada bir hakim-savcının eşi veya kendisi hakkında böyle bir itham olsaydı Teftiş Kurulu onun hakkında açığa almaya kadar varan soruşturmaya çoktan başlardı' diye konuştu. Petek, Paksüt'ün CNN Türk'te yaptığı konuşmada kendisi hakkında dinleme kararı veren hakimler hakkında 'alçak' diye söz ederek suç işlediğini söyledi.
ŞAİBEDEN KURTARSIN
Suç işlediği mahkeme kararıyla kesinleşinceye kadar herkesin masum olduğuna vurgu yapan Petek 'Bir kural daha vardır; suç işlemezlik karinesi diye bir kural yoktur. Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan ve kanunları denetleyen bir kurum olarak en yüksek yargı organı olarak görülüyor. Burada görev yapan Başkan, Başkanvekili ve üyelerin her türlü şaibeden uzak, görevlerini ifa etmeleri gerekir. Hakkında demokratik hukuk devletini yıkmaya teşebbüs suçundan kamu davası açılmış bir kişinin eşi olması nedeniyle, elbette ki cezaların şahsiliği prensibine saygı çerçevesinde bunu söylüyorum, Osman Paksüt görevindin istifa etmelidir. Mahkemeyi de bu şaibeden kurtarmalıdır' dedi.
AYM'ye gönderilen yazı
Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün imzasıyla 15 Ekim 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen üst yazıda Osman Paksüt ve eşi Ferda Paksüt'e ilişkin dinleme kararları ile Ergenekon sanıkları ile yaptıkları telefon görüşmelerinin ses kayıtlarının bu yazının ekinde AYM'ye gönderildiği belirtildi.
Başvuru olursa gereken yapılır
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün bir televizyon kanalında dinlendiğine ilişkin açıklama yaparak, Ergenekon savcıları hakkında suç duyurusunda bulunacağını söylediğinin ve Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdığının' hatırlatılması üzerine 'Bakanlığımıza yapılacak müracaatla ilgili gerekli işlem yapılacaktır' dedi. Hiçbir müracaat karşılıksız kalmayacağını söyleyen Ergin, 'İçeriği incelenir, gerçekten yasalar ihmal edilmişse gereği yapılır. Mevzuat uygulanmışsa bu müracaatçıya uygun bir şekilde bildirilir. Yapılacak bir müracaat olursa gereğini yaparız' diye konuştu. Ergenekon savcılarıyla ilgili yapılan müracaatların, mevzuat çerçevesinde incelendiğini belirten Ergin, 'Yanlış yapan karşılığını görür' dedi.