Tayland başbakanı Abhisit Vejjajiva, güneyde Müslümanların yaşadığı üç eyalette direnişi durdurmak için geniş kapsamlı bir kalkınma planı sözünü verdi. Yala, Pattani ve Narathiwat eyaletlerindeki Müslümanlar ise başbakan Abhisit'in bölgeye finansman desteği sağlama sözünü yerine getirmesinin, eyaletlerdeki huzurluğa çözüm olmadığını söylüyorlar.
Bölgede devam eden silahlı direniş ve şiddet olaylarında, son beş yılda en az üç bin 500 kişi hayatını kaybetti.
Pattani'de bir köydeki kahvede Reuters'a konuşan Yusuf, "Para devam eden şiddet olaylarını durdurmaz. Buradaki problemleri para ile kimse çözemez. Problemlerin sebebi Tayland hükümetlerinin politikalarıdır. Anlamaları gerekiyor. Bizim hayat tarzımın Taylandlılardan farklı. Para, bir değişiklik getirmeyecek" dedi.
Abhisiz, Malezya sınırındaki üç eyalette yaşayan Müslümanların gönlünü ve kalplerini kazanmak amacıyla üç yıl içinde bölgeye 1.58 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.
Pattani'deki diğer köylerde yaşayanlar da Yusuf'dan farklı düşünmüyor. Arware, "Yolsuzluğa bulaşan yetkililer, paraları kendi zimmetlerine geçirecekler. Bu faydasız bir fikir. Yatırım şiddeti durdurmayacak." dedi.
Üç eyalette etnik Malay Müslümanları yaşıyor ve Thai'yı ikinci dil olarak olara mecburen kullanıyorlar. Bir başka Pattani Müslümanı Bearmah ise Reuters muhabirine en iyi fikirin bölgeden 30 bin Tayland askerinin çekilmesi ve sıkıyönetimin kaldırılması olacağını söyledi.
Pattani'de uygulamaya devam edilen sıkıyönetim sayesinde, Taylandlı yetkililer, hesaba dahi çekilmeden, rastgele tutuklama ve gözaltılar konusunda geniş yetkilere sahip.
Bearmah, "Direnişçiler ordu ile savaşıyor. Onlara burada ihtiyacımız yok, çünkü biz kendimizi savunabiliriz. Sıkıyönetim kanunları onlara masum insanları tutuklama, bir ay hapse koyma ve bazen işkence yapma yetkisi veriyor. Böyle nasıl gönül ve kalpler kazanılacak?" diye sordu.
Üç eyalet, yüz yıl önce Budist Tayland tarafından işgal edilmeden önce bağımsız bir Malay Müslüman sutanlığı idi. Malay halkı yıllardır Bangkok'un kendilerini asimile etme çalışmalarına karşı direniyor.
1970 ve 1980'lerdeki direniş hareketleri 2004'te tekrar ortaya çıktı. Tayland hükümetleri direnişleri hep askeri güçle bastırmak istedi ve bölgeye ekonomik yatırımlar yapmadı.
Her Tayland hükümetinin birbirinin aynısı olduğunu söyleyen Abdullah, "İnsanları hiç dinlemiyorlar. Kültürümüz Malay kültürü ve İslam dinine uyuyoruz" diyor.
Bearmah, 8 Haziran'da Narathiwat'taki bir camide namaz sırasında 10 Müslümanın vurularak öldürülmesinin insanlar arasında adaletsizlik duygusu ve öfkeyi artırdığını kaydederek "Eğer gerçekten şiddete son vermek istiyorlarsa, katilleri yakalamalılar" diye konuşuyor ve ekliyor: "Tayland ordusunun bu saldırının arkasında olduğunu düşünüyorum. Çünkü olayla ilgili hiç kimse tutuklanmadı. Müslümanlar bir camide namaz kılan Müslümanları öldürmez."
Düya Bülteni
Etiketler: Patani Tayland bağımsızlık para