Peçe Yasağı Kalktı

Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, Mısır Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın aldığı üniversitelerde peçe yasağı kararını bozdu.

Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, Mısır Yüksek Öğretim Bakanlığı'nın aldığı üniversitelerde peçe yasağı kararının insan haklarına ve kişisel özgürlüklere aykırı olduğunu belirterek kararı bozdu.

Bakanlık kısa bir süre önce, üniversitelere yüzü tamamen örten peçeyle (nikabla) girilemeyeceği yönünde bir karar almış, buna karşı çıkan bazı öğrenciler de mahkemeye başvurmuştu. Ancak alt düzey bir mahkeme yasağın lehine karar almış, bunun üzerine öğrenciler de daha üst mahkemeye müracaat etmişti. Mısır'da ilk defa yüksek bir mahkeme peçe lehine karar almış oldu.

Geçtiğimiz aylarda Mısır gündemini oluşturan peçe yasağı son olarak Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi'nin de devreye girmesiyle daha da büyümüştü. Tantavi, peçe takan bir ortaöğretim öğrencisini tersleyerek, peçenin İslâm'da yerinin bulunmadığını söylemişti. Tantavi kendi kontrolü altındaki Ezher Üniversitesi'nin yanı sıra yurtlarda ve Ezher'e bağlı ortaöğretim kurumlarında peçe takılmasını yasaklamıştı.

Ancak Tantavi'ye sert tepki gösteren bazı Mısırlı din alimleri, İslâm'ın peçe takma zorunluluğu getirmediğini, ancak kadınların kendi hür iradeleriyle bunu takabileceklerini, kanunların da bu özgürlüğü garanti altına alması gerektiğini belirtmişti.

Tartışmaların giderek alevlenmesi ve bazı üniversitelerin nikabı yasaklaması üzerine Yüksek Öğretim Bakanlığı da aldığı bir kararla bütün üniversitelerde peçeye yasak getirmişti.

Peçe yasağının üniversite ara dönem sınavlarına denk gelmesi üzerine öğrenciler bazı üniversitelerde de gösteriler düzenleyerek, bu yasağın eğitim haklarını ellerinden almaya yönelik olduğunu belirtmişti. Yüksek Öğretim Bakanı Hani Hilal ise yasağa gerekçe olarak nikab takarak öğrencilerin birbirlerinin yerine sınavlara girdiklerini ve sınav sırasında birbirleriyle konuştuklarını göstermişti.

"Giyim kuşam özgürlüğünün insan hakları ve anayasal özgürlüklerin garantisi altında olduğunu" belirten mahkeme, kadınların dinî inançları çerçevesinde giyinme haklarının ellerinden alınamayacağına karar verdi.

Mahkeme, kararında ayrıca şu görüşlere de yer verdi: "Peçe, kadınları baskı altına almak amacıyla kullanılamaz. Üniversite kampüsleri entelektüel düşünce ve özgürlük yerleri olmalıdır. (Vakit)

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı