Dünya savaşları ve Irak'ın işgali bile petrolün ateşini bu kadar yükseltmedi. Dün 142 dolara çıkıp reel bazda tarihin en yüksek seviyesine ulaşan petrol dünya ekonomilerinde savaşlardan daha büyük hasara yol açıyor
ULUSLARARASI piyasalarda petrol fiyatlarındaki yükseliş durmuyor. 150 dolara yönelen petrol fiyatları savaş dönemlerinden daha kötü bir yükseliş trendine imza atıyor. Geçen yıl varili 70 dolar olan petrol fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 44 artarak 141 doları geçti. ABD hampetrolü 142.26 dolar, Brent petrolü ise 142.13 dolarla rekor kırdı. Fiyatların hızla yükselmesinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı'ndan gelen açıklamalar ve Libya'nın üretimini kısabileceğini söylemesi etkili oldu. Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'in geçtiğimiz haftalarda 4 Temmuz'da petrol fiyatlarının 150 dolara ulaşacağı tahmininde bulunmuştu.
LİBYA YÜKSELİŞİ TETİKLEDİ
LİBYA Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şokri Ganem, ABD Kongresi'nde, ABD Adalet Bakanlığı'na, petrol arzını sınırlayan OPEC üyelerine dava açabilme yetkisi veren yasaya karşılık olarak üretimi kısma olasılığını değerlendirdiklerini söyledi. Fiyat artışını tetikleyen bir diğer unsur da OPEC Başkanı'ndan gelen açıklama oldu. OPEC Dönem Başkanı Şekip Halil, France 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, 'Fiyatların bu yaz 150-170 dolar arasında olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak fiyatlar muhtemelen yıl sonuna doğru gevşer' diye konuşmuştu. Petrol fiyatlarında yılbaşında bu yana süren yükselişi destekleyen nedenler arasında petrol arzına ilişkin kaygılar ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin yanı sıra doların değerinin düşük olması yer alıyor.
DOLAR 1.23 YTL
Petrol fiyatlarındaki yükseliş piyasalarda enflasyon tedirginliğini artırdı. Yurtiçinde de dolar 1.23 YTL'yi gördü. Borsa ise yüzde 2.05 kayıpla 35 bin 829 puanla 2006 Ağustos'undan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Borsalardaki düşüşte FED'in faiz artırımıyla ilgili net bir tavır göstermemesi de etkili oldu. EKONOMİ SERVİSİ
Şimşek: Amaç tasarruf ettirmek
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik zammına ilişkin olarak, 'Burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması' dedi. Elektrik zammının enflasyona etkisinin sorulması üzerine Şimşek, otomatik fiyat mekanizmasına geçmenin maliyet bazlı fiyatlama demek olduğunu ifade ederek 'Diyelim ki petrol, doğalgaz fiyatları indi, o fiyatların da aşağı ineceğini gösterir. Maliyet bazlı fiyatlama demek fiyatların maliyetlere göre belirlenmesi' diye konuştu.
Şimşek, Türkiye'nin elektriğin neredeyse yüzde 60'ını ithal girdilerle ürettiğini, kendilerinin bu yapıyı değiştirdiklerini ve kaynakları çeşitlendirdiklerini kaydetti.
Güler: Zam fazla değil, ithalat 50 milyar dolar olur
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol fiyatlarının her gün rekor kırdığını ve artan fiyatlar nedeniyle Türkiye'nin enerji ithalatının bu yıl 50 milyar doları bulacağını bildirdi. Geçen hafta petrolle ilgili bir toplantıya katılmak üzere Cidde'ye gittiğini hatırlatan Güler, seyahatiyle ilgili şu bilgileri verdi: 'Cidde'de üretici ve tüketici temsilcileriyle bir araya geldik. Petrol fiyatlarından tüketici ülkeler kadar, üretici ülkeler de şikayetçi. Üretici ülke temsilcileri (Bizim gücümüz yok, petrol fiyatlarında 40 dolar köpük var. Bu da spekülatörlerden kaynaklanıyor) dediler. Ben de (o zaman toplantıya spekülatörleri de çağıralım) dedim.'' Güler, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere konut elektriğine yüzde 21 olarak yapılan zammı çok fazla bulmadığını da belirtti.
Goldman Sachs: Zam, enflasyonu 1.2 puan artırır
Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, elektrik fiyatına yapılan yüzde 20'nin üzerindeki zammın enflasyona doğrudan katkısının 1.2 puan olacağını hesapladı. Goldman Sachs, önümüzdeki 3 aylık dönemde ise ikinci tur etkilerin enflasyona 0.3 puan daha katkı yapacağını ifade etti. Goldman Sachs bu nedenle yıl sonu için TÜFE tahminini yüzde 10'dan yüzde 11.5'e çıkardı. Eylüle kadar da 1 puanlık faiz artırımı beklentisini korudu.