Amerikan gazetesi Politico , ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki direnişe destek amacıyla yürüttüğü operasyonlarda Yemen silahlı kuvvetlerinin fırlattığı insansız hava araçlarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle maliyet artışıyla karşı karşıya kaldığını bildirdi.
Gazete, ABD Başkanı Joe Biden'ın sözlerini sorgulayarak, Washington'un "dünyanın hiçbir yerinde savaşta olmadığını" belirterek, yaklaşık bir yıldır Kızıldeniz semalarında yaşananların "gerçekten savaşa benzediğini" açıkladı.
Gazete, Kızıldeniz'deki savaşın "arka plana itildiğini, dünyanın İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden savaşında Gazze Şeridi'nde olup bitenlere ve ABD başkanlık seçimleri gibi diğer konulara odaklandığını" gördü.
Politico, bu "Kızıldeniz'deki savaş"tan bahsederken, Amerikan kuvvetlerinin Yemen'e yaklaşık 800 füze ateşlediğini ve yaklaşık 7 tur hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.
ABD Donanması'nın, Yemen silahlı kuvvetlerinin İsrail işgaliyle bağlantılı gemilere fırlattığı insansız hava araçları ve füzelerin çoğunu vurmaya çalıştığını belirterek, bu konunun "Washington'un Kızıldeniz'de birkaç ay boyunca savaş gemileri konuşlandırmasını gerektirdiğini" kaydetti. ”
Amerikan kuvvetlerinin Kızıldeniz'deki misyonunun "çok sayıda uçak gemisi, muhrip, kruvazör ve bölgede konuşlanmış hava kanatları da dahil olmak üzere birçok gelişmiş Amerikan varlığını cezbettiğini" açıkladı.
Aynı bağlamda gazete, ABD Merkez Komutanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanı George Wyckoff'un "Yemenlilerin iyi silahlandığını" kabul ettiğini aktardı.
"Washington, Yemen'in insansız hava araçları karşısında on milyarlarca doları yakıyor"
ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Alt Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Waltz, ABD'nin Yemenlilerle savaşmak için "on milyarlarca dolar yaktığını" kabul etti.
Bu bağlamda Politico, ABD Donanması'nın, Yemen silahlı kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ne destek amacıyla Kızıldeniz'de "İsrail"e yönelik operasyonlarında başlattığı "öncelikle ucuz, seri üretilen drone dalgalarıyla" karşı karşıya olduğunu belirtti.
Gazete, bu insansız hava araçları "gelmeye devam ederken", ABD ordusunun "sonu gelmeyecek bir görevde milyonlarca dolar değerindeki yüzlerce füzeyi yakmaya" zorlandığını ifade ederek devam etti.
Gazete, ABD'ye giden ve yerini uçak gemisi Roosevelt'e bırakan USS Eisenhower uçak gemisinin görevi sırasında Kızıldeniz'de yaşananlara da yer verdi.
Buna ABD kuvvetlerinin Yemen'e karşı yeniden başlayan saldırganlığında "her biri iki milyon dolardan fazlaya mal olan 135'ten fazla Tomahawk kara saldırı füzesi" fırlatması da dahildi.
Amerikan gemileri, Yemen silahlı kuvvetlerinin fırlattığı insansız hava araçlarını imha etme girişimlerinde ayrıca "her biri iki milyon dolar ile dört milyon dolar arasında değişen, farklı türde 155 standart füze" fırlattı.
Eisenhower'ın taşıdığı F-18 uçakları, Yemen'de havada ve karada gerçekleştirdiği saldırılarda ayrıca 60 havadan havaya füze ve 420 havadan karaya füze fırlattı.
Çin'le yüzleşmek için gereken kaynakların tükenmesi
Daha geniş bir düzeyde, ABD Merkez Komutanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanı, Kızıldeniz'deki genişletilmiş konuşlandırmaların "bundan iki veya üç yıl sonra ABD gemilerinin dünya çapında konuşlandırılmasına ilişkin kararları etkileyeceğini" açıkladı.
Bunun ışığında gazete, Kızıldeniz'deki savaşın "ABD'nin şu anda yürüttüğü en kapsamlı ve sürekli askeri operasyon" olduğunu doğruladı ve bunun "Savunma Bakanlığı'nın depolamayı tercih ettiği mühimmatın tükenmesi riskiyle karşı karşıya olduğu" uyarısında bulundu. Çin ile olası bir çatışma.”
Gazete ayrıca ABD'nin Yemen'e karşı kullandığı gemisavar füzeler ve hassas "karadan havaya" füzelerin "Çin'le herhangi bir çatışma sırasında ön ve merkezde olacak silahlarla aynı türde" olduğuna dikkat çekti. "Amerikan kuvvetlerinin Kızıldeniz'deki misyonunun uzun sürmesi ve belirsiz sonu Kongre üyelerini hayal kırıklığına uğrattı."
Bu bağlamda Politico, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Alt Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Waltz'un şunları söylediğini aktardı: "Sonuçta en büyük kazanan Çin."
Waltz, ABD filosunun "tükendiğini" vurguladı ve Kızıldeniz'e fırlatılan füzelerin ABD'nin Tayvan'ı Çin'e karşı savunmak için ihtiyaç duyacağı füzeler olduğuna dikkat çekti.
Demokrat tarafta, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin en önde gelen Demokratlarından Joe Courtney, genişletilmiş ABD askeri operasyonlarının "milletvekilleri üzerinde Pentagon'un gelecek yıl bütçesini Biden yönetiminin istediğinden daha fazla artırması için baskı yaratacağı" konusunda uyardı.