Putin, AKKA'nın Askıya Alınmasını Onayladı

Rusya lideri Putin, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na (AKKA) Rusya'nın katılımını 12 Aralık'tan itibaren askıya alan kararı imzaladı.

Avrupa güvenliğinin en temel unsurlarından biri olarak değerlendirilen, Avrupa'da tank, uçak ve diğer konvansiyonel silahların sınırlandırılmasını öngören AKKA'nın askıya alınması yönündeki karar bu ay başında Rus Parlamentosu tarafından onaylanmıştı.

ABD'nin, füze kalkanı planının unsurlarını doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeyi planlamasının Moskova ile krize yol açması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz ayında, AKKA'yı askıya almayı planladıklarını açıklamıştı.

Putin'in, NATO üyesi taraf ülkelerin anlaşmanın yenilenmiş versiyonunu onaylamaması yüzünden Rusya'nın da taahhütlerini askıya alacağını açıklamasının ardından, Parlamento oylamasında oturuma katılan milletvekillerinin tamamının oyuyla AKKA'nın askıya alınması kabul edilmişti. Washington'un Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığını füze kalkanı projesine tepki gösteren Rusya, anlaşmadan çekilme niyetini ilk defa geçen Temmuz ayında açıklamıştı.

AKKA, Avrupa güvenliğinin en temel unsurlarından biri olarak görülüyor. Rusya parlamentosu Avrupa'da tank, uçak ve diğer konvansiyonel silahların sınırlandırılmasını öngören AKKA'nın askıya alınması yönündeki kararı bu ay başında oybirliğiyle almıştı. Avrupa'daki konvansiyonel silahların, yani tank, savaş uçağı ve diğer ağır silahların sınırlanmasını öngören anlaşma 1990'da imzalanmıştı. Soğuk Savaş döneminin en önemli silah sınırlama anlaşmalarından biri olan AKKA, NATO ve Varşova Paktı üyelerinin, Avrupa sınırları içinde bulundurabileceği silahların sayısını ciddi oranda azaltıyordu. Anlaşma 1999'da Rusya'nın bazı kaygılarını gidermek amacıyla yenilendi. Ancak Moskova tarafından onaylanan bu yeni metni NATO onaylamadı. NATO bunun için Rusya'nın Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini çekmesini şart koşmuştu. AKKA, Moskova ile Batı arasındaki en önemli savunma anlaşmazlıklarından birini oluşturuyor. Kremlin bu anlaşmanın, ABD ve NATO tarafından Rusya'yı zayıflatmak için kullanıldığını savunuyor. Moskova buna örnek olarak ABD'nin Romanya ve Bulgaristan'da kurmayı planladığı üsleri gösteriyor ve Washington'un bu planlarla AKKA'yı ihlal ettiğini savunuyor.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu